Valeriu Streleţ devine noul premier al Republicii Moldova

Valeriu Streleţ, prim-ministrul RM
Valeriu Streleţ, prim-ministrul RM (facebook.com / valeriu.streleţ)

Imediat după ce a fost anunţată candidatura lui Valeriu Streleţ la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, propunerea a fost acceptată de cele trei parţi. Astfel că, după consultările cu partidele din coaliţia AIE 3, Nicolae Timofti, preşedintele RM, a semnat, luni seara, decretul prin care Streleţ este desemnat şef al cabinetului de miniştri, din partea PLDM, anunţă realitatea.md.

„Am semnat decretul privind numirea în calitate de candidat la funcţia de premier. Domnul Streleţ este o persoană cunoscută, om cu experienţă de viaţă, dar şi în treburile statale. Ştiu că el o să îndeplinească această datorie importantă în stat, în special în condiţiile dificile de azi şi sperăm că îşi va forma o echipă care va reuşi să gestioneze cerinţele statului. Aştept ca să rezolvăm cele mai stringente probleme actuale. Sunt adoptate nişte decizii, care cu rea intenţie, care cu bună intenţie. Aici vorbim de preţurile la energie, gaz, apă, care se referă la tot. Ne gândim să fie o corelaţie între posibilitatea cetăţeanului de a acoperi cheltuielile pe seama creşterii preţurilor. Sunt un om care sper şi cred în viitor, va fi bine pentru toţi. Cred că politicienii au înţeles că trebuie să fim uniţi şi să ieşim cu bine pentru noi toţi”, a subliniat şeful statului.

După semnarea decretului, liberal-democratul a menţionat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că o respectă mult şi o admiră pe Maia Sandu. „Suntem într-o profundă criză economică, politică, socială şi morală, generată de fraudele din sectorul financiar-bancar, corupţie, lipsa unor repere de dezvoltare şi ineficienţa instituţiilor publice. Cu cât mai repede va fi investit un Guvern pro european, susţinut de o majoritate politică clar definită – cu atât mai repede vom putea soluţiona eficient provocările fără precedent care ne stau în faţă”, a declarat Streleţ în acelaşi mesaj.

În conformitate cu legislaţia R.Moldova, premierul proaspăt desemnat are la dispoziţie 15 zile pentru a forma noul Guvern şi a cere votul de încredere al Parlamentului, referitor la programul de activitate.

Amintim că, anterior, pentru funcţia de prim-ministru a fost înaintată candidatura Maiei Sandu, însă deoarece „nu a fost atins consensul ca dumneaei să fie candidatul la funcţia de premier”, PLDM l-a înaintat pe Valeriu Streleţ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.