Vaccinul antigripal contaminat intenţionat. Nicolaescu a cerut SRI să facă verificări
alte articole
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că, potrivit unor informaţii primite, este posibil să fi avut loc o contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, astfel că a sesizat Serviciul Român de Informaţii (SRI) să intervină pentru a lămuri situaţia.
Întrebat dacă deţine informaţii potrivit cărora ar fi vorba despre o contaminare intenţionată a vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino, Nicolaescu a replicat că a primit astfel de informaţii "chiar din exteriorul institutului, pe diverse canale".
"De exemplu că, atunci când a fost întreruptă activitatea, pentru că s-au stricat două centrifuge, care făceau amestecarea foarte bună a produselor din vaccin, când s-a stat, o săptămână şi jumătate, două săptămâni, atunci s-ar fi putut întâmpla ceva în acest sens", a explicat acesta, potrivit Realitatea.
"Am informat SRI să ne dea sprijin în acest sens", a precizat Eugen Nicolăescu.
Acesta a adăugat că alte persoane i-au spus că fosta şefă de la laborator "a făcut analizele cu superficialitate, pentru toate analizele, pentru fiecare lot în parte".
Ministrul susţinea vineri că există suspiciuni că pe toată linia de fabricaţie a vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino s-ar fi întâmplat "lucruri cu rea-voinţă".
"Am solicitat şi altor organe abilitate ale statului să ne pună la dispoziţie unele informaţii - pe care noi nu putem să le avem, pentru că nu avem de unde - dacă sunt suspiciuni că pe toată linia de fabricaţie să se fi întâmplat şi lucruri cu rea-voinţă. Avem şi asemenea informaţii", a declarat acesta.
Întrebat dacă vor fi luate măsuri în acest caz, Nicolăescu a răspuns: "Dacă se va constata că sunt vinovaţi, da". Acesta a adăugat că până nu se termină studiul clinic în cazul vaccinului, nu poate să se antepronunţe.
Sezonul acesta Institutul Cantacuzino a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a acestora după ce a constatat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.