Nicolăescu: Sunt necesare 12 mld. euro pentru infrastructura medicală
alte articole
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a susţinut luni seara la Realitatea TV, că pentru a avea un sistem medical "ca afară", România are nevoie de cel puţin 12-14 miliarde de euro numai pentru infrastructură, la care s-ar adăuga costurile pe care le implică serviciile medicale.
"Răspunsul este uşor pe ceea ce se numeşte "infrastructură" şi greu pentru ceea ce înseamnă servicii medicale. Pentru ceea ce înseamnă infrastructură ştim. E nevoie să avem cca 100.000 de paturi, trebuie să fie repartizate unitar în toată ţara, trebuie să fie aşezate în nişte construcţii care să respecte anumite reguli ca acele spitale să poată să fie acreditate din punct de vedere sanitar, trebuie să aibă anumite echipamente şi aparatură medicală. Asta ştim şi avem asemenea lucruri făcute, şi după ultimele calcule pe care le-am tot făcut în mai multe etape, între 12 şi 14 miliarde de euro e necesarul care i-ar trebui României ca toată infrastructura să fie la cea mai înaltă performanţă. Vorbim de cabinete medicale, spitale, laboratoare, imagistică, etc", a afirmat Eugen Nicolaescu.
Dar atunci când este vorba despre serviciile medicale, lucrurile sunt neclare, menţionează ministrul.
"Noi ştim, astăzi, că în România sunt aprox. 4,4 miloane de internări în spitale, câteva zeci de milioane de reţete care circulă de mai multe ori şi mai ştim că dacă un pacient primeşte de la medic o reţetă sau trimitere să-şi facă o analiză oarecare sau o investigaţie de imagistică din a noua sau din a 14-a zi din lună se duce la acel laborator sau la acea policlinică şi spune "nu mai sunt bani, s-au terminat banii de la casa de sănătate". Ştim că, pentru anumite lucruri banii sunt insuficienţi, dar ştim altceva, ceea ce cred că am reuşit din 2007 - 2008 şi s-a perpetuat anii următori că medicamente acum în farmacii bolnavii găsesc când dau o reţetă gratuită sau compensată, şi ăsta e un lucru pozitiv. Nu ştim deocamdată câte servicii medicale trebuie să se facă exact în spital, în ambulatoriu de specialitate sau câte la medicul de familie... Probabil că vom şti aceste lucruri într-un an sau doi, pe măsură ce vom introduce nişte aspecte importante de reformă. Pachetul de bază ne va spune într-un an sau doi care este nivelul de servicii pe fiecare tip în parte", a spus Nicolaescu.
Referitor la sumele alocate Sănătăţii, ministrul susţine că sumele sunt, totuşi, din ce în ce mai mari: "Cred că bani sunt din ce în ce mai mulţi alocaţi, în sume absolute vorbim. Am plecat de la vreun miliard şi jumătate de dolari, în 1998, şi suntem la cca 6 mld de euro azi. Oamenii uită un lucru şi spun "Câţi bani au intrat în sistem şi nu se vede!" - azi, în toate 41 de spitale judeţene de urgenţă s-au făcut investiţii şi toate funcţionează - UPU - la cel mai înalt nivel de calitate".
"Cred că pentru România sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este un sistem potrivit. Avem foarte multe categorii scutite. Dacă nu ar fi acestea, ar fi simplu: toată lumea ar plăti şi sigur ar ajunge banii. Dar noi azi avem cam 5,5 milioane de cetăţeni plătesc asigurări sociale de sănătate, şi noi trebuie să dăm servicii la 20 de milioane", explică Nicolaescu.
Greva din sistemul sanitar
Luni, peste 100.000 de lucrători din sistemul sanitar din toată ţara au participat la o grevă de avertisment, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemelor majore cu care se confrunta salariaţii din sistemul sanitar.
Preşedintele Federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu, a precizat, luni, că o decizie privind organizarea unei greve generale în sistemul sanitar, anunţată pentru 28 noiembrie, se va lua miercuri, după întâlnirea cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu, dar şi în funcţie de deciziile adoptate la nivel de federaţie,