Vaccinurile made in China continuă să facă victime în rândurile copiilor

O fetiţă chineză a rămas infirmă după ce a fost imunizată cu un vaccin de proastă calitate
O fetiţă chineză a rămas infirmă după ce a fost imunizată cu un vaccin de proastă calitate (Epoch Times)

Recent, 12 copii au murit în China, după ce au fost vaccinaţi împotriva hepatitei B.

Incidentul a stârnit nemulţumiri profunde în rândurile cetăţenilor chinezi. Ca de obicei, autorităţile au promis să investigheze situaţia, însă mulţi experţi nu sunt prea optimişti în această privinţă. Ei susţin că în spatele companiei producătoare de vaccinuri mortale stau însăşi autorităţile de reglementare şi control din China.

Câteva zile în urmă, autoritatea de stat privind controlul calităţii medicamentelor şi produselor alimentare din China a raportat că vaccinurile responsabile de moartea copiilor chinezi au fost produse de compania BioKangtai, cu sediul în oraşul Shenzhen. Preparatele companiei sunt folosite în 27 de provincii chineze şi oraşe aflate în subordonare centrală. Mai îngrijorător este că în întreaga ţară mai există neadministrate încă 44 de milioane de vaccinuri, produse de această companie.

Ca în majoritatea altor cazuri similare, autorităţile s-au grăbit să asigure populaţia că examinează atent vaccinul în chestiune şi că au trimis un grup special la faţa locului, pentru a inspecta activitatea companiei BioKangtai. Rezultatele investigaţiei vor fi făcute publice peste 20 de zile.

În plus, conducerea companiei a dat un comunicat prin care menţiona nu se cunoaşte cu exactitate cauza morţii copiilor - sau dacă aceştia au murit din cauza acestor vaccinuri - şi că produsele companiei nu sunt la standarde mai joase decât cele occidentale.

Cu alte cuvinte autorităţile au încercat să diminueze nemulţumirea cetăţenilor chinezi, afirmând că Beijing-ul nu va rămâne în nici un caz fără vaccinuri şi că, în prezent, există 25 de milioane de doze similare de vaccin ”inofensive", produse de alte cinci întreprinderi chineze, gata să acopere necesităţile populaţiei în acest sens.

Cu toate acestea, fostul şef al biroului de informare al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din provincia Shanxi, Chen Taoan, ne-a ajutat să înţelegem mai bine situaţia în domeniul respectiv.

Specialistul a declarat din start că ancheta promisă este doar o formalitate folosită cu dibăcie de autorităţile comuniste de la Beijing pentru a potoli aversiunea maselor populare şi că pretinsa investigaţie nu se va solda cu rezultate palpabile.

"Producerea vaccinurilor în China este un sector monopolizat de stat şi în spatele fiecărei companii specializate se află, cel mai probabil, Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de control al calităţii medicamentelor. În special, compania BioKangtai, produce circa jumătate din necesarul total de vaccinuri. Întreprinderea a obţinut asemenea condiţii preferenţiale nu din cauză că a învins în competiţia cu celelalte firme, ci cu ajutorul sistemului planificat de stat. În fiecare an, producătorii de vaccinuri organizează o adunare generală, în cadrul căreia fiecărui producător i se distribuie o cantitate fixă de preparate ce trebuie produse, precum şi regiunile concrete de desfacere a acestora. În aceste circumstanţe, autorităţile de reglementare şi control nu vor face nimic altceva decât să îşi verifice propriile companii. Ce rezultat poate avea un astfel de control?", se întreabă Chen într-un interviu acordat reporterului The Epoch Times.

Un fost angajat al unei companii chineze producătoare de vaccinuri, pe nume Zhang, a dezvăluit informaţii chiar mai terifiante. Zhang a deţinut funcţia de şef al laboratorului responsabil de testarea calităţii vaccinurilor produse pe teritoriul Chinei.

"Zilnic administram diferite vaccinuri şoarecilor de laborator. De foarte multe ori, aceştia mureau în număr mare şi, totuşi, conducerea nu se grăbea să oprească producerea vaccinurilor dăunătoare, ba chiar ne forţa să dăm aviz pozitiv la testele de inofensivitate a preparatelor. N-am mai putut suporta, e groaznic dacă ne imaginăm câte pericole implică folosirea unor asemenea vaccinuri. În final, am demisionat", susţine Zhang.

În luna iunie a acestui an, ziarul chinez "Nanfang Dushibao" a raportat că, în fiecare an, în China, din cauza efectelor secundare ale vaccinurilor, au avut de suferit între 1000 şi 2000 de copii. Vaccinurile le-au provocat diverse boli grave, handicapuri şi chiar moarte.

Potrivit statisticilor oficiale, în provincia Guangdong, în ultimii doi ani, în urma imunizării cu vaccinuri necalitative, au murit 28 de copii.

Potrivit lui Chen Taoan, controlul calităţii vaccinurilor în China este total ineficient. Producătorii naţionali sunt lipsiţi de concurenţă, au piaţa de desfacere asigurată şi nimeni nu se preocupă de îmbunătăţirea calităţii. Expertul a mai specificat că spitalele colaborează strâns cu oficialii seniori din Partid şi dacă apar probleme fac totul pentru a muşamaliza cazurile - dizabilităţi sau decese ale copiilor imunizaţi cu vaccinurile respective.

"Statisticile oficiale sunt pline de informaţii vagi, foarte multe cazuri nefiind înregistrate. Organele de inspecţie şi companiile producătoare sunt legate prin beneficii economice substanţiale, acoperindu-şi ilegalităţile reciproc", - a mai declarat interlocutorul jurnalistului pentru redacţia The Epoch Times.

Chen a adus în discuţie un caz cunoscut care a avut loc în 2010, în provincia Shaanxi. Atunci, potrivit datelor oficiale, vaccinurile de proastă calitate au afectat, într-un mod sau altul, peste 200 de copii. "Deţineam atunci documente care specificau clar că în întreaga ţară existau încă cel puţin tot atâtea victime, care, pur si simplu, nu au fost incluse în raportul oficial", - spune Chen.

În ultimii ani, chinezii manifestă o neînceredere sporită în calitatea medicamentelor produse pe teritoriul Chinei şi, în special, cea a vaccinurilor autohtone. Mulţi acceptă să se imunizeze doar cu vaccinuri importate, alţii sunt de părere că imunizarea nu ar trebui să fie obligatorie şi că se pot lipsi în general de ea.

La rândul lor, autorităţile comuniste susţin cu înverşunare că vaccinurile autohtone sunt fără probleme, dar cu fiecare caz real apărut, afirmaţia este tot mai puţin convingătoare.