Scandalul vaccinurilor. Nicolăescu l-a demis pe directorul Institutului Cantacuzino

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat că acesta are o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea produce reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
(Valery Hache / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
07.02.2014

Aurelia Drăghici, directorul Institutului Cantacuzino, a fost demisă de ministrul Sănătăţii, în locul acesteia revenind Radu Iordăchel, după ce ordinul prin care a fost demis pentru deficienţe manageriale în iulie 2013 a fost suspendat de instanţă.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a dispus joi schimbarea din funcţie a directorului Institutului Cantacuzino, Aurelia Drăghici, potrivit Mediafax.

Radu Iordăchel, a preluat conducerea Institutului Cantacuzino din nou, după ce fusese demis în iulie 2013 de către ministrul Eugen Nicolaescu, pe motivul unui management defectuos. După ce a câştigat în instanţă supendarea ordinului prin care a fost demis, acesta a fost repus în funcţie.

După ce a fost demisă, Aurelia Drăghici a afirmat că ministrul Sănătăţii a făcut presiuni asupra ei ca să scoată pe piaţă vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino, cu toate că Agenţia Naţională a Medicamentului nu a dat o autorizaţie în acest sens.

În replică, Eugen Nicolaescu a declarat, vineri, că numai Agenţia Naţională a Medicamentului poate să aprobe sau să respingă punerea pe piaţă a unui produs farmaceutic, Institutul Cantacuzino nefiind abilitat pentru acest lucru, indiferent de presiuni.

Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, după ce rezultatele testelor au indicat că acesta are o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea produce reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a afirmat joi că la Institutul Cantacuzino s-au produs în acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care s-au luat probe pentru analize de conformitate, potrivit Mediafax.

În 24 decembrie 2013, ANM a transmis Institutului Cantacuzino că vaccinul nu trebuie să fie pus pe piaţă întrucât nivelul de endotoxine depăşea limita admisă.

În anul 2012 a fost prima oară când în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, au fost retrase multe loturi cu doze fabricate la acest institut din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care era printre cei mai apreciaţi producători de produse imunologice din lume, şi-a început să decadă în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, deoarece îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor