Institutul Oncologic din Bucureşti a rămas fără ser fiozolgic, calmante şi leucoplast

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

La Institutul Oncologic din Bucureşti (IOB), medicii şi pacienţii au ridicat vineri din umeri neputincioşi: tratamentele nu pot fi făcute. Mai multe medicamente şi materiale sanitare de bază, precum serul fiziologic, compresele sau calmante, lipseau. Directoarea spitalului s-a declarat surprinsă de acest fapt.

Managerul interimar al Institutului, Ana Maria Niţulescu, numită în funcţie în urmă cu doar trei săptămâni, a declarat pentru Mediafax că abia vineri a aflat despre această situaţie.

"A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgenţă şi mă miră că nu avem materiale sanitare. Ştiam că avem. Măcar medicaţia pentru cancer o avem", a precizat directoarea.

"Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor şi nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greaţă ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese şi antibiotice", au declarat mai mulţi pacienţi internaţi în unitatea sanitară.

Problema de aprovizionare însă nu se datorează, de această dată, eternei lipse de bani din sistem, devenită o normalitate la români. Criza de materiale de bază pentru tratamente a fost declanşată de disfuncţionalităţi în procedurile de achiziţii ale IOB, informează Hotnews.

Deşi managerul IOB (surprinsă că spitalul n-are stocuri de urgenţă şi nici materiale sanitare, deşi ea ştia că sunt), a încercat să explice situaţia prin faptul că toate spitalele "suferă" la sfârşit de an de lipsă de fonduri, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a declarat că situaţia de la Institutul Oncologic din Bucureşti nu poate fi cauzată de criza bugetară de sfârşit de an, pentru că materialele care lipsesc în prezent de la IOB ar fi trebuit cumpărate încă de luna trecută, iar facturile ar fi fost scadente la plată în ianuarie sau februarie.

"Este adevărat că, spre sfârşitul anului, pe credite bugetare, am putut să plătim doar salariile medicilor" a confirmat Buşoi sărăcia din sistem, însă, a completat el, "săptămâna trecută, printr-o hotărâre de guvern, s-au alocat 200 de milioane care vor acoperi diferenţa necesară".

După declasarea scandalului mediatic, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a decis, vineri, trimiterea "de urgenţă" a unei echipe de control la Institutul Oncologic Bucureşti. Astfel că vinovatul pentru situaţie a fost deja "identificat". Eugen Nicolaescu a indicat drept responsabil pentru actuala situaţie de criză pe fostul manager al IOB, Rodica Anghel, care ar fi trebuit să asigure stocurile de medicamente până la sfârşitul anului.

"Cât de prost a fost managementul de dinainte şi cât de prost pică acest manager care a venit. (...) E bine că am schimbat managementul, că fostul management şi-a bătut joc", a declarat vineri ministrul într-o emisiune TV, exprimându-şi regretul "că astfel de situaţii sunt în spitalele din România".

De asemenea, Nicolaescu i-a cerut managerului interimar Ana-Maria Niţulescu, să ia cât mai operativ cu putinţă "măsurile care se impun pentru a pune la dispoziţia pacienţilor medicamentele şi materialele sanitare necesare şi să evalueze urgent întreaga situaţie găsită la Institut."

IOB este cel de al treilea spital care intră în vârtejul scandalurilor mediatice în ultimul timp, după spitalele din Tecuci şi Ploieşti unde medicii acuză că sărăcia endemică din sistem îi obligă la malpraxis, căci nu sunt bani pentru mănuşi chirurgicale, nu sunt bani pentru bisturie, nu sunt bani pentru curăţenie şi operaţiuni de sterilizare, ceea ce îi obligă să performeze în condiţii care pun în pericol viaţa pacienţilor nevinovaţi.