"Vă daţi seama ce grav e acest deficit 8,5%?!" - Economist pune reflectorul pe elefantul din cameră - "enormitatea aparatului bugetar"
Dincolo de problema predectibilităţii, cât de necesară era ordonanţa-trenuleţ? Cât de obligatorie? Cât de "nu am avut de ales"? Invitat la Euronews, profesorul de economie Adrian Mitroi a venit cu explicaţii pe această temă.
"Ea trebuia să fie o excepţie, dar a devenit regulă. Şi este sfârşit de an. Era un moment bun să facem o recapitulare, să avem optimismul pentru viitor. Încrâncenarea cu care toată lumea comentează această nefastă ordonanţă e pentru că reuşeşte ceva spectaculos. Nu este nimeni care să fie mulţumit de ordonanţa asta. Cred că nici măcar cei care au emis-o. În primul rând pentru că este din scurt. Nici măcar investitorii mari nu au avut timp să se uite cu atenţie.
Şi mi-e tare teamă că legea responsabilităţii fiscal-bugetare cere mult mai mult timp până la orice decizie de ordin fiscal. Vă rog frumos să-mi comentaţi dacă nu am dreptate aici.
Şi ai reuşit, de la marile întreprinderi, cu taxa pe stâlp, până la IMM-uri, cu coborârea cifrei de impozitare, până la salarii şi pensii, până şi de taxa pe dividende te-ai legat - evident că trebuie să o aduci în ton cu taxa pe muncă - ca să nu mai vorbesc că studenţii, profesorii, până şi cei din industria de ospitalitate, care au totuşi în picioare aceste vouchere, sunt şi ei nemulţumiţi. Deci te-ai lansat cu o ordonanţă pripită, probabil şi necesară", a declarat Adrian Mitroi, profesor la Academia de Ştiinţe Economice.
Deficitul uriaş atârnă greu
"Vă daţi seama că ei trebuie să găsească soluţia compactării unui deficit de la 8,5%, cu care închidem anul acesta. Nici nu ştiu ce onomatopee să pun în spatele acestui 8,5%. Vă daţi seama ce grav este acest 8,5%?
Iar Comisia Europeană, cum o ştim, meritorie în atitudinea profesională şi atentă, ne-a cerut şi ştiţi că aveam 4 ani, am avut 7%, acum sunt 8%. Trebuie să reducem nu de la 7% la 3%, de la 8% şi 8,5% la 3%. De unde să faci lucrurile acestea? Tu ai început şi greşit şi cu nişte măsuri care nu au niciun fel de sustenabilitate şi nu dau bine nici politic, nici măcar social.
Nu vorbeşti nimic de fapt de ceea ce ne stă la toţi pe minte, dar nu pe buze şi nu îndrăznim, este enormitatea aparatului bugetar şi administrativ al României şi dăm vina pe ce? Pe salarii, ca şi cum acolo stă deficitul", a afirmat Adrian Mitroi.