Propunerea PSD de modificare a Legii referendumului, greşită. USR va sesiza Comisia de la Veneţia

În stilul consacrat al PSD, dezbaterea pe tema proiectului de modificare a legii Referendumului nu a fost anunţată nici măcar membrilor Comisiei Juridice, deputaţii USR membri ai comisiei participând în calitate de invitaţi.
Stelian Ion
Stelian Ion (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Nu doar că proiectul PSD de modificare a Legii referendumului este unul cu o exprimare ce poate da naştere la probleme de constituţionalitate ci, în plus, dezbaterea organizată astăzi în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a fost un simulacru, acuză deputatul USR Stelian Ion.

"Această aşa-zisă dezbatere publică a fost anunţată cu foarte puţin timp înainte, lucru pe care de altfel l-am şi specificat în cadrul şedinţei, ceea ce a făcut să nu îşi atingă obiectivul, sunt persoane care ar fi dorit să participe dar nu au avut această posibilitate. De asemenea, dezbaterea a fost organizată de Comisia Juridică în condiţiile în care în cadrul comisiei Juridice nu am discutat în prealabil că se va organiza o astfel de dezbatere.

Practic, o persoană din comisie sau câteva persoane au luat această iniţiativă fără a îi înştiinţa şi pe ceilalţi colegi, Eu, ca membru al comisiei, am fost prezent în calitate de invitat", a declarat Ion.

Cât despre proiectul legislativ în sine, potrivit deputatului, acesta ridică o serie de probleme de constituţionalitate şi este formulat prea generic.

Din punctul nostru de vedere, la o lectură fugară a acestor texte, considerăm că ele nu sunt oportune, ba sunt chiar greşite. Sunt anumite reglementări care pun probleme din punct de vedere al constituţionalităţii. Considerăm că se poate ajunge la discuţia potrivit căreia aceste articole ar încălca articolul 90 al Constituţiei României pentru că, cel puţin articolul 2, alineatul 2, în propunerea pe care am avut-o astăzi în faţă, viza o limitare a posibilităţii preşedintelui României de a convoca pe viitor un referendum pentru că se limitează obiectul referendumului şi se limitează, de asemenea, şi întrebarea, mai exact textul care poate fi supus referendumului”, a precizat Stelian Ion.

"Textul din propunerea legislativă este unul cu o exprimare pe care o considerăm foarte generică, ceea ce poate da naştere la probleme de constituţionalitate. Având în vedere că noi înşine, membrii USR am identificat chiar o neconcordanţă raportată la ghidul de bune practici în materie de referendum emis de Comisia de la Veneţia care s-a ocupat de această problemă, considerăm că este oportun şi vom solicita în cadrul Comisiei juridice un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pe această propunere legislativă”, a concluzionat deputatul USR.

Reamintim că deputatul PSD Eugen Nicolicea, personaj cunoscut pentru iniţiativele sale controversate, a revenit în prim plan cu un proiect de lege care vizează limitarea dreptului preşedintelui României de a organiza referendum pe teme de interes naţional. Prin această manevră, PSD vrea să restrângă dreptul şefului statului de a chema poporul la urne pe tema Justiţiei.

Iniţiativa legislativă, pe care Nicolicea a semnat-o alături de colegii săi din PSD Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi, a fost prezentată în cadrul dezbaterii organizate tot de el, miercuri, pe tema modificării Legii referendumului şi vizează îngrădirea dreptului preşedintelui de a alege temele pentru referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne