USR, noi acuzaţii la adresa lui Ciolacu: A minţit românii când le-a promis că vor avea mai mulţi bani odată cu creşterea salariului minim

Adina Săniuţă (Facebook/adinasaniuta)
Andrei Popescu
26.06.2024

USR a lansat, marţi, un nou atac la adresa premierului Marcel Ciolacu, acuzându-l că a minţit “cu bună-ştiinţă” românii atunci când le-a promis mai mulţi bani în buzunar prin creşterea salariului minim brut pe economie.

“Ciolacu creşte din pix salariul minim, că nu dă de la el”, a transmis USR, într-un comunicat.

La rândul ei, senatoarea USR Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget din Senat, a declarat că fără creşterea plafonului de 4.000 de lei, majorarea salariului minim este “o ţeapă sinistră dată românilor”, din cauză că cei care au salariul minim şi primesc şi alte beneficii extrasalariale, cum ar fi tichete de masă, nu vor simţi că le-au crescut salariile prea mult.

“Este foarte probabil că angajatorii vor scădea valoarea tichetului de masă pentru a se încadra în plafon. Vom ajunge astfel ca tichetul de masă să valoreze 15 lei, din care scădem 3 lei impozit pe venit şi CASS, astfel că tichetul care ajunge la cel care munceşte va fi de 12 lei. Ce mai cumperi azi cu 12 lei? O jumătate de pâine, o cutie de pateu, un triunghi de brânză topită, o roşie şi, eventual, o apă la jumătate. Acesta este prânzul pe care Ciolacu îl acordă unui om care munceşte opt ore pe zi. Îl provoc pe domnul Ciolacu să meargă în piaţă – nu în altă parte – să găsească o masă caldă la 12 lei”, a precizat Săniuţă.

De asemenea, USR acuză că, deşi ştie de mai bine de două săptămâni de această problemă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu a făcut nimic să îndrepte situaţia.

“Nu, nu-l bănuiesc pe Boloş că ar fi leneş şi a uitat de mai bine de trei săptămâni să semneze o foaie de hârtie care să remedieze situaţia. Mai degrabă îl bănuiesc de ticăloşie pe Ciolacu, cel care a promis că le creşte oamenilor salariile ştiind că nu are de unde să dea banii şi acum caută bani pe unde poate să cârpească bugetul”, a adăugat Săniuţă.

Potrivit USR, au trecut trei săptămâni de când Guvernul a anunţat că majorează salariul minim la 3.700 de lei de la 1 iulie şi creşte la 300 de lei suma care nu este impozitată şi tot atâta timp de când formaţiunea condusă de Cătălin Drulă a atras atenţia că, dacă menţine la 4.000 de lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii, salariile unor angajaţi ar putea să scadă.

“Soluţia pentru ca salariile românilor să crească nu este majorarea salariului minim brut, ci reducerea taxării muncii, în condiţiile în care România are cele mai mari taxe pe muncă pe salariile mici şi se situează pe locul 8 în Europa la taxarea salariilor medii”, se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor