Crin Antonescu "profeţeşte" căderea lui Ponta din funcţia de premier

Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu
Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)

Crin Antonescu a declarat sâmbătă că Iohannis va fi viitorul premier al României, în locul lui Victor Ponta care va mai rămâne la Palatul Victoria „cel mult până în toamnă”.

Invitat pe platourile PRO TV, la emisiunea „După 20 de ani”, Antonescu, care oficial va aştepta până marţi să afle dacă premierul Ponta va decide pentru un guvern în formula cerută de PNL (Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de interne) sau decide să guverneze alături de aliaţii săi din PC şi PUNR, a ţinut să îi transmită un “mesaj foarte simplu” lui Victor Ponta.

“Nu numai că-l văd, dar uite aşa, din emisiunea asta de aici, îi şi transmit domnului Ponta un mesaj foarte simplu: să accepte ceea ce e dreptul nostru şi ceea ce-i spre binele domniei sale, să-l aibă pe dl. Klaus Iohannis vicepremier decât, mai devreme sau mai târziu, Klaus Iohannis să devină premier. Evident, în locul domniei sale. Pentru că domnul Ponta face acum o alegere nu pentru o săptămână, pentru două, pentru trei. Domnul Ponta poate cel mult să se menţină la putere până în toamnă – în cel mai bun caz pentru domnia sa – dar în condiţiile în care a rupt USL, n-are cum să îşi mai imagineze că poate rămâne premier după toamnă, decât cu un preşedinte pe care-l pune domnia sa”, i-a transmis Antonescu premierului.

Deşi sâmbătă, într-un alt discurs dedicat criticării postului de casă al premierului, "România TV", Antonescu a declarat că va aştepta până marţi, pentru a vedea dacă partenerul de coaliţie, V. Ponta, va opta pentru un guvern cu Klaus Iohannis viceprim-ministru şi ministru de Interne, pe platourile PRO TV-ului, Crin Antonescu a expus deja motivele pentru care se va rupe USL.

Un prim motiv este lipsa de motivaţie personală a lui Antonescu de a-l mai susţine pe Ponta, în condiţiile în care liderul liberal nu mai crede că PSD-ul îl va susţine la prezidenţialele din acest an. Antonescu le-a reproşat social democraţilor că nu şi-au respectat înţelegerea privind candidatul la prezidenţiale.

“Am avut o înţelegere pentru susţinerea unui candidat comun la preşedinţie, în persoana mea. PSD a ajuns în situaţia în care nu mai are timp să se prefacă, ci ca atare trebuie să acţioneze, nu doreşte, nu îşi permite, nu vrea să ţină acest angajament politic. PSD, domnul Ponta, grupurile din jurul său de un an de zile cel puţin dau semne şi acţionează cu hotărâre, concret împotriva angajamentului de a susţine un candidat comun în persoana mea”, a declarat Antonescu, citat de Gândul.

De asemenea, Crin Antonescu mai acuză PSD că nu şi-a respectat angajamentul cu privire la respectarea independenţei Justiţiei. Liderul liberal a subliniat că există divergenţe majore între PSD şi PNL pe acest subiect, deşi în Marţea Neagră din Parlament deputaţii PNL au votat şi ei, alături de PSD, modificările codului penal menite să aducă superimunitate parlamentarilor şi dezincriminarea conflictului de interese pentru aleşii locali.

“Am avut angajamentul şi viziunea asupra justiţiei, de a avea o justiţie independentă, în sensul a ceea ce era de scos de sub influenţa politică a lui Traian Băsescu, clară, cum a fost în aceşti ani, dar nu de a o duce sub influenţa altora. Iată iar o divergenţă majoră”, a spus Antonescu.

Un al treilea motiv al ruperii USL-ului este faptul că Premierul Ponta, în tandem cu Daniel Chiţoiu, fostul ministru de finanţe demis pentru filiaţie pro-PSD, nu au ţinut pasul cu reforma economică dorită de PNL.

“Am avut câteva puncte clare de program economic, în legătură cu care noi am considerat şi considerăm că trebuie să ne grăbim. Domnii Ponta, cei din PSD, fără a le respinge consideră că trebuie să le mai amâne sau să nu le abordeze cu prioritatea cu care credem noi că trebuie să fie abordate. Am vorbit de o diferenţă de priorităţi, de o diferenţă de viteză”, a punctat Antonescu diferenţele între liberali şi pesedişti în ce priveşte programul economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne