Antonescu renunţă la condiţia privind înfiinţarea USD

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Flori Mladin
24.02.2014

Crin Antonescu, peşedintele PNL, a informat că liberalii renunţă la condiţia cuprinsă în Rezoluţia Biroului Politic Naţional privind desfiinţarea alianţei USD, din care fac parte PSD, PC şi UNPR.

Liberalii au argumentat în Rezoluţia votată de conducerea partidului că înfiinţarea USD contravine reglementărilor din protocolul USL.

La sfârşitul şedinţei conducerii PNL, liberalii şi-au exprimat nemulţumirea în ce priveşte constituirea USD (PSD-PC-UNPR), în contextul în care în protocolul USL se prevede că părţile nu vor constitui alte alianţe electorale, iar, în cazul în care nu merg împreună la alegeri, atunci fiecare partid să meargă la alegeri cu sigla proprie.

"În cazul participării pe liste separate şi cu candidaţi proprii, partidele vor utiliza denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent şi semnul electoral cu care acestea sunt înscrise la Tribunalul Bucureşti", se prevede în capitolul "dispoziţii finale şi tranzitorii" al protocolului USL la punctul 9.7.

La punctul următor se precizează că "cele două părţi nu vor accepta sau iniţia participarea separată în alte alianţe electorale".

PNL consideră că înfiinţarea USD este o încălcare a celor două puncte din protocolul USL.

Crin Antonescu a precizat că noua poziţie a PNL a fost prezentată de vicepreşedintele Mihai Voicu într-o emisiune tv şi transmisă purtătorului de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan.

Opinia lui Victor Ponta

„Nu are nicio relevanţă anunţul. Discuţia este despre guvernare şi noi dorim să guvernăm ca USL, nu ca USD. Acest lucru l-am spus mereu”, a declarat Victor Ponta pentru Gândul.

Conducerea PNL a propus premierului Ponta ca Parlamentul să aprobe modificarea structurii Guvernului în sensul ca prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis sa poate deţine funcţia de vicepremier şi ministru de Interne. Dacă această condiţie nu este luată în considerare, liberalii au ameninţat că vor ieşi de la guvernare, prin demisia miniştrilor PNL din Guvern.

Premierul Ponta susţine două variante: ori se menţine actuala structură a Guvernului, caz în care vicepremierul PNL trebuie să fie şi ministru al Finanţelor, ori se modifică structura Guvernului mai amplu iar Guvernul să aibă patru vicepremieri.

PNL a respins ambele variante propuse de premier. A existat însă consens între PNL şi USD în ce priveşte transformarea miniştrilor delegaţi în miniştrii plini.

Ultimatulmul lui Antonescu se extinde

Duminică, Crin Antonescu a declarat că aşteptă până marţi seară ca premierul Victor Ponta să accepte propunerile guvernamentale ale PNL, în caz contrar, PNL va ieşi de la guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor