Un proiect de lege propus de Macovei deschide drumul societăţii civile spre politică
alte articole
Dacă până acum înfiinţarea unui partid politic necesita existenţa a 25.000 de membri fondatori, lucrurile s-ar putea schimba dramatic dacă proiectul de lege propus de europarlamentarul PDL Monica Macovei va fi adoptat de Parlament.
„Am scris un proiect pentru modificarea Legii partidelor politice. PDL îşi asumă acest proiect, îl va depune în Parlament şi îl va susţine. Pentru înfiinţarea partidelor politice propun să fie numai 500 de membri fondatori. Acum sunt 25.000. Propun ca aceştia să fie din 10 judeţe (sau din 9 judeţe şi circumscripţia electorală a cetăţenilor români din străinătate). Acum sunt 18 judeţe”, a anunţat duminică în cadrul unei conferinţe de presă Monica Macovei.
Europarlamentarul a subliniat faptul că această cerinţă de 25.000 de membri fondatori nu se regăseşte în alte state europene.
„Trebuie să vă spun că în nicio altă ţară din Uniunea Europeană nu există cifre ca în România, de genul 25.000. Există în Federaţia Rusă – 40.000, dar ne uităm spre Europa. Să vă spun câteva cifre din Europa: În Austria se cere 1 singur membru fondator pentru un partid politic; Spania şi Slovenia – 2 membri fondatori, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Luxemburg, Italia, Marea Britanie– 3 membri fondatori pot face un partid politic, Portugalia cere mai mult – 7.500, oricum nu cât cere România. Am analizat toate aceste lucruri, sunt şi ţări care cer 1 membru fondator, de pildă, dar susţinut de 10.000 de semnături, şi am ajuns la concluzia că 500 de membri fondatori este o cifră bună pentru România având în vedere populaţia României. Este un număr rezonabil şi respectă dreptul de asociere prevăzut de Tratatul de la Lisabona”, a precizat Macovei.
Macovei susţine că acest proiect dă posibilitatea ca în competiţia politică să intre mai multe partide, iar succesul fiecăruia va depinde de valorile pe care le promovează şi de capacitatea membrilor săi de a „convinge electoratul”.
„Competiţia politică trebuie să vină nu din mărimea şi din numărul de susţinători cerut la înfiinţarea unui partid politic, ci din promovarea ideilor, a obiectivelor şi evident din modul în care câştigi electoratul, indiferent de câţi membri sunt la început pot fi mai puţini, spre final mai mulţi”, a adăugat europarlamentarul.
Vreau să schimb viaţa politică a ţării prin acest proiect - Monica Macovei
Monica Macovei susţine că în acest proiect de lege „este vorba despre libertate de asociere, de libertate de exprimare politică, este vorba de o competiţie politică puternică şi făcută de mai mulţi, care nu poate să ne aducă decât mai multe valori”.
„Vreau să schimb viaţa politică a ţării prin acest proiect”, a adăugat aceasta.
„De ce acum? Pentru că este început de sesiune parlamentară, proiectul l-am scris şi va fi susţinut de grupurile parlamentare ale PDL, şi pentru că nu se va aplica acestor alegeri, se va aplica în viitor, deci nu poate fi adusă nicio acuză că este vreun scop ascuns în spatele acestui proiect”, a afirmat Macovei.