UPDATE - Proiect de lege privind securitatea cibernetică. La un pas de controlul spaţiului virtual?

Membrul CNA Narcisa Iorga anunţa vineri, pe blogul personal, că preşedintele CNA Laura Georgescu vrea acum să controleze şi spaţiul virtual. Miercuri, pe ordinea de zi de a Guvernului Ponta apare un proiect de lege privind securitatea cibernetică, pe care jurnalistul Mircea Marian îl leagă de declaraţiile recente ale Narcisei Iorga.
Andrei Pricopie
30.04.2014

alte articole

Laura Georgescu (Captură Youtube)
Andrei Pricopie
30.04.2014

Proiectul Legii securităţii cibernetice a României a fost adoptat miercuri de Guvern, urmând a fi trimis în Parlament. Dacă va trece de Parlament, această lege „va permite operaţionalizarea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică – SNSC, care va facilita adoptarea de măsuri proactive şi reactive privind informarea, monitorizarea, diseminarea, analizarea, avertizarea, coordonarea, decizia, reacţia, refacerea şi conştientizare”.

De asemenea, actul normativ defineşte o terminologie unitară în domeniul securităţii cibernetice şi a unui cadru armonizat de acţiune a autorităţilor şi instituţiilor publice, a anunţat biroul de presă al Guvernului.

***

Membrul CNA Narcisa Iorga anunţa vineri, pe blogul personal, că preşedintele CNA Laura Georgescu vrea acum să controleze şi spaţiul virtual. Miercuri, pe ordinea de zi de a Guvernului Ponta apare un proiect de lege privind securitatea cibernetică, pe care jurnalistul Mircea Marian îl leagă de declaraţiile recente ale Narcisei Iorga.

„Nu-mi place să provoc panică aiurea, dar primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de guvern este "proiect de lege privind securitatea cibernetică". Nu îl găsesc nicăieri în dezbatere publică şi leg proiectul asta de ceea ce spunea Narcisa Iorga, cum că CNA-ul ar vrea să controleze internetul. Nu am niciun dubiu că Ponta, la fel ca alde Erdogan şi alţii, ar vrea să interzică/controleze reţelele sociale”, a avertizat miercuri Mircea Marian, pe contul său de Facebook.

Narcisa Iorga, care a avertizat în numeroase rânduri faptul că raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8:3, astfel că aceştia din urmă pot decide orice abuz. Aceasta a evidenţiat de numeroase ori modul în care majoritatea membrilor CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, şi discriminează tot ce nu este aservit.

„Câtă vreme în România nu este igienizat audiovizualul, CNA nu poate pretinde să controleze sau să reglementeze spaţiul virtual. Dacă vi se pare că CNA nu a făcut încă destul rău, să ştiţi că se poate şi mai rău”, a declarat Narcisa Iorga.

Vineri, Narcisa Iorga anunţa pe blogul personal ultima iniţiativă a preşedintelui instituţiei: „Laura Georgescu avea să propună o enormitate: Să facem noi (n.r. CNA, implicit România) primul pas şi să preluăm iniţiativa modificării Directivei Europene, având în vedere că în mai puţin de o lună, comisarii europeni îşi predau mandatele. Întâmplarea face ca tot ieri (vineri, 25 aprilie - n.r.), să apară şi ştirea conform căreia Vladimir Putin consideră internetul o găselniţă a CIA. M-a amuzat coincidenţa. Grav însă mi se pare că tocmai preşedintele CNA, care permite vulgaritatea şi agresivitatea în audiovizual, are preocuparea halucinantă de a reglementa şi controla internetul. La început, prin „propuneri de reglementare minime”, în scopul nobil declarat de protejare a minorilor de abuzurile la care pot fi supuşi prin intermediul internetului. Mai târziu, cine ştie la ce se ajunge! Cu puterea de disimulare ieşită din comun pe care o deţine, Laura Georgescu invocă demersurile făcute de comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes când, de fapt, serveşte interese politice riscante, exprimate deja la Bucureşti, pentru a controla mediul virtual.

Nu neg bunele intenţii ale Comisiei Europene de a proteja copiii de abuzurile prin internet, dar niciuna dintre ţările europene nu se confruntă cu abuzurile permanente asupra minorilor prin intermediul audiovizualului aşa cum se confruntă România, din cauza unui CNA incapabil să servească interesul public. Laura Georgescu şi majoritatea politică ce o susţine în Consiliul Naţional al Audiovizualului au ce face, nu au rezolvat nici pe departe problemele mediului audiovizual în concordanţă cu legislaţia europeană existentă aşa încât să propună iniţiative de control asupra mediului virtual.

Dacă spaţiul audiovizual ar fi curat, dacă nu am mai vedea la ore accesibile minorilor programe care oferă modele şi repere morale de cea mai joasă condiţie, dacă nu ar mai fi difuzate orori împachetate în ţipla curiozităţii publicului ce musai trebuie satisfăcută, da, aş susţine necesitatea unei astfel de iniţiative. Până atunci, nici vorbă şi iată de ce!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor