Membru CNA: În timp ce zoaiele curg râuri pe ecrane, preşedintele CNA vrea să controleze internetul

Laura Georgescu
Laura Georgescu (Captură Youtube)

Membrul CNA Narcisa Iorga, care duce o luptă cu membrii CNA numiţi de actuala putere, a declarat vineri, pe blogul personal, că „în timp ce zoaiele curg râuri pe ecrane”, preşedintele CNA Laura Georgescu vrea acum să controleze şi internetul.

„Câtă vreme în România nu este igienizat audiovizualul, CNA nu poate pretinde să controleze sau să reglementeze spaţiul virtual. Dacă vi se pare că CNA nu a făcut încă destul rău, să ştiţi că se poate şi mai rău”, scria Narcisa Iorga.

Aceasta a scos de multe ori în evidenţă faptul că raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8:3, astfel că aceştia pot decide orice abuz.

„Ce pretenţii de echidistanţă să ai de la CNA. Jalnică perioadă!” a precizat recent Narcisa Iorga, adăugând că majoritatea membrilor CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, şi discriminează tot ce nu este aservit.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului, în structura lui de astăzi, este un real pericol pentru democraţie devenind, pe de-o parte, un instrument cumplit de intimidare a presei critice, pe de altă parte încurajând grobianismul. Posturile politicienilor puterii sunt protejate de CNA mai ferm decât e protejată Europa de scutul anti-rachetă din Deveselu. În antiteză, pentru o singură frază rostită pe un post care nu aparţine celor puternici, CNA aplică sancţiuni, fără nicio remuşcare”, afirma aceasta cu ceva timp în urmă.

Ultimele iniţiative de la CNA

Narcisa Iorga scria vineri pe blogul personal: „Emisiunea ”Acces direct” a scăpat neamendată ieri de CNA pentru 16 ediţii de promiscuitate televizată la ore accesibile direct copiilor, ca să mă joc puţin cu vorbele. Nu s-au întrunit şase voturi necesare aplicării amenzii de 80.000 de lei pe care eu o propusesem. Au fost doar cinci membri care au votat pentru, printre care nu s-a numărat şi preşedintele CNA Laura Georgescu. După vreo două ore de la acest fapt, Laura Georgescu avea să propună o enormitate: Să facem noi (n.r. CNA, implicit România) primul pas şi să preluăm iniţiativa modificării Directivei Europene, având în vedere că în mai puţin de o lună, comisarii europeni îşi predau mandatele.

Întâmplarea face ca tot ieri să apară şi ştirea conform căreia Vladimir Putin consideră internetul o găselniţă a CIA. M-a amuzat coincidenţa. Grav însă mi se pare că tocmai preşedintele CNA, care permite vulgaritatea şi agresivitatea în audiovizual, are preocuparea halucinantă de a reglementa şi controla internetul. La început, prin „propuneri de reglementare minime”, în scopul nobil declarat de protejare a minorilor de abuzurile la care pot fi supuşi prin intermediul internetului. Mai târziu, cine ştie la ce se ajunge! Cu puterea de disimulare ieşită din comun pe care o deţine, Laura Georgescu invocă demersurile făcute de comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes când, de fapt, serveşte interese politice riscante, exprimate deja la Bucureşti, pentru a controla mediul virtual.

Nu neg bunele intenţii ale Comisiei Europene de a proteja copiii de abuzurile prin internet, dar niciuna dintre ţările europene nu se confruntă cu abuzurile permanente asupra minorilor prin intermediul audiovizualului aşa cum se confruntă România, din cauza unui CNA incapabil să servească interesul public. Laura Georgescu şi majoritatea politică ce o susţine în Consiliul Naţional al Audiovizualului au ce face, nu au rezolvat nici pe departe problemele mediului audiovizual în concordanţă cu legislaţia europeană existentă aşa încât să propună iniţiative de control asupra mediului virtual.

Dacă spaţiul audiovizual ar fi curat, dacă nu am mai vedea la ore accesibile minorilor programe care oferă modele şi repere morale de cea mai joasă condiţie, dacă nu ar mai fi difuzate orori împachetate în ţipla curiozităţii publicului ce musai trebuie satisfăcută, da, aş susţine necesitatea unei astfel de iniţiative. Până atunci, nici vorbă şi iată de ce!”