Turcia: Youtube respinge cenzura în instanţă

Erdogan închide youtube
Erdogan închide youtube (youtube.com)

Curtea Golbasi din Ankara a decis vineri să anuleze decizia din 27 martie cu privire la blocarea accesului la conţinutul platformei virtuale Youtube pe teritoriul Turciei, cenzură ce face parte din programul guvernamental impus de premierul Tayyip Erdogan.

Acesta este al doilea atac eşuat al guvernului de la Ankara împotriva drepturilor fundamentale şi libertăţii de expresie din Turcia. În urmă cu o săptămână, instanţa din Ankara a anulat şi blocajul impus platformei de socializare Twitter. Totuşi, decizia curţii cu privire la blocada impusă platformei Youtube nu se aplică unui conţinut de 15 materiale video.

Blocarea accesului la website contravine drepturilor fundamentale şi libertăţii de expresie, se precizează în decizia emisă de instanţa din Ankara.

Momentan nu se ştie când va intra în vigoare hotărârea Curţii Golbasi. Vineri utilizatorii turci erau încă restricţionaţi să acceseze Youtube.

În preajma alegerilor locale, premierul turc, Tayyip Erdogan, şi-a accentuat retorica agresivă cu privire oponenţii politici pe care-i consideră vinovaţi de diseminarea înregistrărilor, precizând că va „eradica” Twitter şi îşi va „elimina inamicii”.

Cenzura platformelor de comunicare a venit pe fondul unei diseminări de înregistrări care conţin dovezi ce incriminează membrii guvernului de la Ankara cu diverse acte de corupţie şi abuz de putere. Cel mai recent caz se referă la o discuţie între doi înalţi oficiali cu privire la lansarea unui război împotriva Siriei în scop publicitar. Unele dintre înregistrările publicate, care dovedeau clar actele de corupţie, au fost confirmate indirect de către mai mulţi politicieni de la Ankara.