China îndeamnă membrii Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai să înăsprească cenzura internetului

Ministrul chinez al Securităţii Publice Guo Shengkun a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO), că statele din alianţa de securitate trebuie să înăsprească controlul asupra internetului şi să ia alte măsuri pentru a preveni "forţele externe" să instige la revoluţie în statele membre, relatează publicaţia World Bulletin.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
19.04.2014

Ministrul chinez al Securităţii Publice, Guo Shengkun a declarat joi, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi din Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO), că statele din alianţa de securitate trebuie să înăsprească controlul asupra internetului şi să ia alte măsuri pentru a preveni "forţele externe" să instige la revoluţie în statele membre, relatează publicaţia World Bulletin.

Alianţa de securitate este formată din Rusia şi China şi fostele republici sovietice din Asia Centrală, respectiv Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Remarcile ministrului Guo Shengkun ar putea aduce mai multe restricţii în aceste state, în care criticii deja denunţă modul brutal în care guvernele încearcă să reducă la tăcere disidenţa.

Declaraţiile sunt însă în acord cu strategia Kremlinului, care a acuzat frecvent Occidentul că i-a susţinut pe protestatarii anti-guvernamentali care l-au înlăturat pe preşedintele ucrainean Ianukovici, un aliat al Moscovei, precum şi că sprijină adversari guvernamentali în Rusia.

"Forţe externe folosesc contradicţiile şi problemele social-economice... pentru a răsturna autoritatea şi a încerca să provoace un nou val de revoluţii colorate", a declarat Guo, potrivit unei traduceri ruse a observaţiilor sale.

"Revoluţia Colorată" este termenul Rusiei pentru protestele de stradă care i-au dat jos pe liderii din Ucraina, Georgia şi Kârgâzstan în ultimul deceniu.

"Aceasta este o ameninţare serioasă pentru suveranitatea şi securitatea ţărilor din regiune şi este o preocupare comună a statelor membre SCO", a subliniat Guo.

Guo a solicitat statelor membre să ia măsuri "pentru a contracara amestecul străinătăţii în treburile interne, pentru a consolida managementul organizaţiilor non-guvernamentale şi controlul asupra reţelelor sociale, în scopul de a descoperi, analiza, contra şi reglementa factorii de incertitudine şi pentru a evita repetarea scenariilor de revoluţie colorată".

China şi Rusia sunt criticate frecvent pentru modul în care reprimă disidenţa şi pentru măsurile din ce în ce mai opresive.

Autorităţile ruse au blocat luna trecută accesul la mai multe site-uri web din Rusia care s-au remarcat prin critici la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Furnizorii de servicii de Internet din Rusia au primit ordin să blocheze accesul la mai multe site-uri ale opoziţiei, inclusiv cele ale liderului opoziţiei Alexei Navalny şi ale campionului de şah şi Garry Kasparov. Blocada de pe internet confirmă faptul că Putin încearcă să îşi întărească controlul asupra societăţii ruse în timpul confruntării în curs de desfăşurare pe care o poartă cu Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Putin a câştigat al treilea mandat din Rusia în 2012 după ce a reprimat o serie de proteste ale opoziţiei conduse, printre alţii, de Navalny şi organizate în mare parte pe internet. Anul trecut, Putin a aprobat o lege prin care furnizorii de internet sunt obligaţi să blocheze site-urile de internet de unde s-ar fi făcut apeluri pentru manifestaţiile din 2012.

În China situaţia este mult mai gravă. Cadrele însărcinate cu controlarea informaţiilor în China au o treabă crucială de realizat, cerută de logica internă a conducerii Partidului Comunist Chinez (PCC): pe de o parte, trebuie să arate că Partidul este autoritatea legitimă a Chinei.

Marele Firewall (Zid de Foc) al Chinei a fost "ridicat" de Partidul Comunist din China în colaborare cu Cisco şi alte companii occidentale pentru a bloca răspândirea veştilor despre abuzurile contra cetăţenilor şi corupţia endemică din sistem.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor