Ungaria împiedică imigranţii să folosească trenurile sale. Traficanţii de persoane stau la pândă

Ungaria a uimit marţi atât imigranţii cât şi partenerii europeni când a împiedicat refugiaţii să urce în trenurile care călătoresc spre vestul Europei, o mişcare care va crea noi provocări pentru zona Schengen şi care îi va împinge pe mulţi refugiaţi în mâinile traficanţilor de persoane, conform AP.
Refugiaţi în gara Keleti din Budapesta (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.09.2015

Ungaria a uimit marţi atât imigranţii cât şi partenerii europeni când a împiedicat refugiaţii să urce în trenurile care circulă spre vestul Europei, mişcare care va crea noi provocări pentru zona Schengen şi care îi va împinge pe mulţi refugiaţi în mâinile traficanţilor de persoane, conform AP.

Guvernul ungar şi-a apărat decizia de a-şi modifica drastic poziţia – la doar câteva zile după ce a permis imigranţilor să urce în trenuri fără a se face controale severe – susţinând că este necesar să se transmită un mesaj dur. Miniştrii au declarat legiuitorilor că Ungaria, care se luptă să facă faţă celor peste 150.000 de imigranţi care sosesc în ţară în acest an, este determinată să îşi închidă graniţele în faţa refugiaţilor din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa.

Activiştii pentru drepturile omului au criticat acţiunea ca fiind inutilă şi necugetată, ţinând cont că grupurile est-europene de traficanţi de persoane au mobilizat numeroase vehicule pentru transportarea ilegală a imigranţilor în Austria, Germania şi în alte ţări europene – dar la preţuri piperate şi deseori în condiţii periculoase. Ei au avertizat că blocarea transporturilor publice va duce la mărirea riscurilor pentru repetarea tragediei de săptămâna trecută când, într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria, au fost găsite cadavrele a 71 de refugiaţi, care aparent s-au sufocat.

“Nu există nicio logică în ceea ce face Ungaria. Ieri au lăsat imigranţii să folosească trenurile şi astăzi nu”, a declarat Gabor Gyulai, coordonator al programului pentru refugiaţi în cadrul grupului Hungarian Helsinki Committee, cu sediul în Budapesta.

Confuzia a învăluit gara centrală Keleti din Budapesta marţi dimineaţa, în condiţiile în care imigranţii au prezentat bilete, care deseori costă cca 200 de euro, şi intenţionau să călătorească spre Viena şi în oraşul german München. Drumul lor a fost blocat de un cordon de poliţişti maghiari, unii dintre ei fiind echipaţi cu armură corporală.

Iniţial, poliţia a suspendat toate serviciile la gara Keleti şi a blocat intrarea sa principală. În interval de câteva ore, pasagerii care nu erau refugiaţi puteau să pătrundă în gară doar pe baza unor paşapoarte, vize şi alte acte de identificare valabile. În acelaşi timp, persoanele care vorbeau limba maghiară puteau pătrunde în gară fără probleme.

Compania naţională ungară a Căilor Ferate a anunţat că nu va vinde bilete clienţilor care nu dispun de acte de identitate corespunzătoare şi, acolo unde este necesar, de vize. Compania a adăugat că clienţii nu pot cumpăra bilete pentru alte persoane decât dacă prezintă acte de identitate şi vize valabile pentru fiecare pasager.

Majoritatea imigranţilor blocaţi în Ungaria şi-au început călătoria cu câteva săptămâni în urmă, când au plecat din taberele de refugiaţi din Turcia, vecină cu o Sirie zguduită de război. Aceştia speră să ajungă în Germania, care a oferit azil pentru refugiaţi. Se aşteaptă ca Germania să primească aproximativ 800.000 de imigranţi doar în acest an.

O echipă AP aflată la graniţa Ungariei cu Serbia a trecut în noaptea de luni spre marţi pe lângă câteva zeci de maşini aflate în parcarea a două benzinării mici. Refugiaţii, care au pătruns în Ungaria cu trenul, au declarat că reprezentanţii traficanţilor de persoane din taberele sârbe le-au spus că există un serviciu de taxi care porneşte de la aceste două benzinării. O călătorie până în Austria costă aproximativ 1.000 de euro de persoană, au declarat imigranţii.

În Berlin, cancelarul Angela Merkel a avertizat că angajamentul de a călători în UE fără paşaport, respectat de către toţi membrii uniunii cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei, este pus în pericol prin refuzul mai multor naţiuni din blocul european de a împărţi povara valului fără precedent de refugiaţi care caută azil.

Merkel a susţinut angajamentul Germaniei de a găzdui refugiaţi, în special din Siria, şi a declarat că şi alte naţiuni ar trebui să facă la fel.

Însă liderii ungari au promis că vor opri într-un fel trecerea imigranţilor nedoriţi prin ţara lor. Membrii Guvernului au declarat că în această săptămână se va dezbate în Parlamentul ţării un proiect de lege care va autoriza, printre altele, plasarea unui număr suplimentar de 3.000 de soldaţi la frontiera cu Serbia şi crearea unor centre speciale pentru imigranţi, care vor semăna cu închisorile şi care vor putea să respingă şi să deporteze imigranţi înapoi în Serbia.

Susţinătorii drepturilor omului au declarat că acţiunile Ungariei nu sunt consecvente. Ei au declarat că centrele ungare rezidenţiale pentru refugiaţi sunt deja aglomerate, forţând imigranţii să găsească o altă cale înspre Vest. Ei au prezis că cei care vor avea de câştigat sunt traficanţii de persoane, adăugând că Ungaria va trebui să îşi schimbe din nou poziţia şi să permite refugiaţilor să folosească trenurile.

Marţi dimineaţa, poliţia austriacă a oprit o camionetă într-o suburbie a Vienei în care se aflau 24 de refugiaţi afgani, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Thomas Keiblinger. Uşa camionetei era închisă din afară şi pasagerii nu aveau acces la aer proaspăt. Toţi refugiaţi se află într-o stare bună de sănătate, deoarece nu au rămas blocaţi mult timp în camionetă. Keiblinger a adăugat că şoferul, un cetăţean român, a fost arestat.

Premierul ungar Viktor Orban se va confrunta întrebări dure din partea liderilor UE în cadrul unui summit de urgenţă ce va fi organizat joi la Bruxelles pe tema crizei refugiaţilor. Multe alte naţiuni, inclusiv Grecia şi Italia, sunt, de asemenea, supuse presiunii de a face mai mult în vederea îmbunătăţirii sprijinului şi siguranţei imigranţilor.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a avertizat Ungaria şi alte naţiuni UE că trebuie să trateze imigranţii cu respectul cuvenit fiinţelor umane. El a avertizat, de asemenea, că traficanţii de persoane vor avea de câştigat de pe urma politicilor negative adoptate la adresa refugiaţilor.

Decizia Ungariei de a bloca accesul imigranţilor la trenuri s-ar putea să fi fost influenţată de presiunea venită din partea Austriei, care s-a luptat să facă faţă valului masiv de imigranţi care soseau cu trenurile ungare. Poliţia din Viena a declarat că 3.650 de imigranţi au sosit luni din Ungaria, majoritatea îndreptându-se spre Germania.

Autorităţile austrice au întărit patrulele de frontieră la principalele puncte de trecere din Ungaria pentru prima dată din decembrie 2007, când Ungaria s-a alăturat zonei Schengen.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor