Băsescu: România ar trebui să refuze să primească migranţi. UE minte când zice că vor fi cazaţi doar 2 ani
alte articole
România ar trebui să refuze să primească refugiaţi pentru că "nu este problema noastră", a declarat marţi seară, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu, care a acuzat UE că minte atunci când susţine că aceştia vor fi cazaţi doar doi ani pe teritoriul ţării noastre, deoarece nu numai că nu vor pleca, dar îşi vor aduce şi "numeroasele familii".
"Răspunsul meu categoric este nu. Şi România ar trebui să refuze să primească migranţi pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru aceşti oameni, pe de o parte. Pe de altă parte, a primi un număr de câteva mii de cetăţeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este o simplă chestiune de cazare.
În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriul tău trebuie să le asiguri educaţie, învăţarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii şi a obiceiurilor. (...) Iar chestiunea că vor fi cazaţi în România doar 2 ani trebuie să o uitaţi. Eu ştiu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din ţările în care se află", a precizat Traian Băsescu, adăugând ironic că cea mai bună ţară care îi poate primi este Olanda care este atât de exigentă cu intrarea în spaţiul Schengen a României.
Fostul preşedinte susţine că ţara noastră a tras un semnal de alarmă atunci când unele state membre ale UE s-au grăbit să exporte democraţia în ţările din Africa de Nord, astfel că acele state ar trebui acum să îşi asume consecinţele.
"Vreau să ştiţi că România a avertizat când Europa s-a grăbit, sau unele ţări din UE s-au grăbit să dea lovituri aeriene în Libia. România a spus în forurile cele mai înalte: nu distrugeţi dictatura din Libia pentru că reversul va fi un haos, pentru că vom face un nou Irak acolo. Cei care şi-au asumat responsabilitatea de a transfera democraţie europeană în ţări ca Libia, Egipt, aceia trebuie să îşi asume acum efectele. Lecţia pe care o primeşte astăzi Europa este lecţia propriei ei nesăbuinţe", a declarat Traian Băsescu.
Fostul şef de stat a atras atenţia că dacă primeşti refugiaţi ar trebui asigurată identitatea culturală acestor oameni.
"A-i primi nu înseamnă a le asigura cazarea. Trebuie să le dai dreptul de a se manifesta cultural, mai construim moschei, trebuie să le facem şcoli în limba lor. În momentul în care îţi asumi acest lucru, îţi asumi o listă lungă de responsabilităţi. Noi nu reuşim să integrăm romii de atâţia ani, cum să reuşim să îi integrăm pe aceştia. Vorbim despre şiiţi şi sunniţi", a mai declarat Traian Băsescu.
Întrebat dacă legislaţia UE ne permite să refuzăm primirea refugiaţilor, fostul preşedinte a subliniat că nimeni nu ne poate obliga să luăm o astfel de decizie.
"Mai mult, legislaţia europeană aflată în vigoare spune că în astfel de situaţii imigrantul este trimis în locul pe unde a intrat în Europa şi apoi repatriat. După părerea mea, România face un gest gratuit acceptând. Eu aş convoca şedinţa CSAT şi aş cere consolidarea supravegherii frontierelor", a adăugat Traian Băsescu.
În opinia acestuia, scenariile potrivit cărora în spatele acestei acţiuni s-ar afla Rusia nu sunt fezabile.
"Nu Rusia finanţează sau comandă acest proces dramatic care implică sute de mii de oameni care suferă, o Europa care nu ştie cum să reacţioneze, dar Rusiei, cu siguranţă, îi prinde bine. Unele state UE acceptă imigranţi, altele nu şi de aici dispute în interiorul UE. Suntem în situaţia să încălcăm propria noastră legislaţie. UE e tare atunci când îşi respectă propriile legi", a mai afirmat Traian Băsescu.
Primii refugiaţi pe care România s-a angajat să-i primească, la solicitarea Uniunii Europene, vor ajunge în ţara noastră în luna noiembrie, a declarat consilierul prezidenţial pe politici europene Leonard Orban, în cadrul unui interviu acordat Europa FM.
România va găzdui aproximativ 1.700 de refugiaţi, care vor sosi treptat în cele şase centre de primire disponibile şi vor fi supuşi procedurilor de verificare. Persoanele care nu vor avea dreptul la azil nu vor putea rămâne în ţara noastră, a explicat consilierul prezidenţial.
Cele şase centre în care vor ajunge imigranţii sunt: Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Şomcuţa Mare, Rădăuţi şi Timişoara. Aici, imigranţii vor primi apă, hrană, cazare şi servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeană câte 6.000 de euro pentru fiecare persoană. Potrivit acestuia, ţara noastră şi-a asumat acest lucru pentru a fi solidară cu alte ţări ale UE care preiau mult mai multe persoane.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.