Ban Ki-moon: criza refugiaţilor necesită un răspuns politic colectiv hotărât

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Captură Foto)

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut guvernelor din întreaga lume să formuleze un răspuns complet cu privire la criza refugiaţilor, în urma descoperirii câtorva zeci de cadavre de imigranţi într-un camion abandonat în Austria.

“Fac apel tuturor guvernelor implicate să ofere răspunsuri cuprinzătoare, să extindă canalele legale şi sigure de imigrare şi să acţioneze cu umanitate, compasiune şi în conformitate cu obligaţiile lor internaţionale”, a susţinut Ban într-o declaraţie publicată vineri.

Şeful ONU a mai declarat că este “îngrozit şi trist” de recenta pierdere de vieţi umane din Mediterană şi de faptul că joi au fost descoperite peste 70 de cadavre de refugiaţi înghesuite într-un camion abandonat în Austria, în apropiere de graniţa cu Ungaria.

“Marea Mediterană continuă să fie o capcană pentru refugiaţi şi imigranţi”, a declarat el.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat marţi că cel puţin 300.000 de oameni au fost salvaţi pe cuprinsul Mediteranei în acest an, marea lor majoritate fugind din cauza conflictelor din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu.

Joel Millman de la Internaţional Organization for Migration (IOM), o organizaţie interguvernamentală, a declarat recent că cel puţin 2.373 de imigranţi au murit trecând Marea Mediterană în acest an, cu aproximativ 300 mai mulţi faţă de cifra înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Subliniind faptul că majoritatea celor care caută azil provin din ţările lovite de conflicte precum Siria, Irak şi Afganistan, Ban a cerut comunităţii internaţionale să “manifeste o mai mare determinare în rezolvarea conflictelor şi a altor probleme care forţează oamenii să fugă [din ţările lor]”.

Ban a mai anunţat planuri pentru aranjarea unei întâlniri speciale asupra chestiunii imigraţiei şi refugiaţilor, pe marginea Adunării Generale a ONU din 30 septembrie.

“Aceasta este o tragedie umană care necesită un răspuns politic colectiv hotărât”, a mai subliniat Ban.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.