"Un tupeu extraordinar" - Fenechiu o scoate în stradă pe reprezentanta asociaţiei care a construit primul spital pentru copii din donaţii
![](https://image.epochtimes-romania.com/2017/06/118725_top.jpg)
Oana Gheorghiu - cofondatoarea Asociaţiei "Dăruieşte Viaţă", care a construit primul spital inovativ pentru copii, exclusiv din donaţii de la sute de mii de cetăţeni simpli şi companii - a ieşit în stradă contra "atacului extraordinar" lansat de PNL la adresa ONG-urilor "pe trei direcţii".
Vârful de lance al liberalilor este senatorul Daniel Fenechiu, pe care Oana Gheorghiu îl acuză că are "un tupeu extraordinar" dacă îndrăzneşte să vină cu astfel de iniţiative în anul 2023, "după ani de proteste şi după ani în care ONG-urile au făcut în România treaba statului".
Reporter: Unul dintre motivele pentru care oamenii sunt astăzi aici, şi presupun că şi tu, este acel proiect de lege al lui Daniel Fenechiu care vizează ONG-urile. Tu şi colega ta Carmen, cu bani de la populaţie, de la firme etc. aţi construit un spital, aţi ajutat copii bolnavi de cancer. Vine acum acest proiect de lege care ar putea închide orice ONG dacă nu ţin acel registru minunat cu donaţiile, cei 3,5 la sută. Cum percepi tu, ca fondator al unuia dintre cele mai prolifice ONG-uri din România, acest proiect de lege?
Oana Gheorghiu: Pentru mine este şocant că în anul ăsta, în 2023, după ani de proteste şi după ani în care ONG-urile au făcut în România treaba statului, sunt politiceni ca domnul Fenechiu care îndrăznesc să facă ce au făcut. Mie mi se pare un tupeu extraordinar!
Chiar mi-ar plăcea să discut cu el şi să-l întreb care sunt realizările lui în politică şi pe ce se bazează, cum îşi permite să facă (acest lucru).
Mie mi se pare că este un atac extraordinar la adresa ONG-urilor, vine pe trei direcţii. Mai există alte iniţiative în care PNL este fruntea, toate converg către limitarea drepturilor ONG-urilor şi de fapt ale cetăţenilor.
Pentru noi, este un lucru de-a dreptul şocant pentru că sunt 350 de mii de oamenii care şi-au pus încrederea lor, dar şi banii în construcţia unui spital, că un ONG a făcut asta, că statul român, de 33 de ani, iată, nu reuşeşte să facă acest lucru, că politicienii sunt preocupaţi nu de a face legi care să ne ajute să implementăm proiecte, să ne ajute să luăm banii din PNRR, să ne ajute să implementăm proiecte din fonduri europene, nu asta e preocuparea Parlamentului României, ci preocuparea Parlamentului României este cum să limiteze şi cum să intimideze ONG-urile.
Cred că această iniţiativă are în primul rând scopul de a ne intimida, atâta vreme cât pui taxe pe care să le plătească Consiliul director, de fapt fondatorii ONG-urilor, când încerci să împovărezi ONG-urile cu fel de fel de obligaţii pe care alte instituţii nu le au, e şocant. Chiar am revăzut acum înainte să vin, m-am mai uitat o dată pe propunerile legislative ... este responsabil fondatorul şi membrul Consiliului director pentru pagubele pe care le-ar putea provoca unui terţ dacă ar acţiona în instanţă şi nu ar câştiga procesul.
Aş vrea să văd în câte legi oamenii ăştia din Guvernul României răspund personal pentru traumele şi pentru pagubele pe care le produc cetăţenilor. În câte legi există răspunderea personală şi patrimonială a politicienilor care îndrăznesc să facă astfel de legi. I-aş propune dlui Fenechiu să-şi introducă o astfel de lege atunci când Parlamentului României votează o lege care se dovedeşte a fi neconstituţională să răspundă patrimonial şi personal - şi bănuiesc că are cu ce să răspundă - pentru impactul pe care îl aduce în societate.
Reporter: Astfel de proiecte de lege mai apăreau pe vremea lui Liviu Dragnea, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae - de altfel şi proiectul de lege semnat Ciucă şi Bode spune societatea civilă că este plagiat după un proiect al lui Carmen Dan, tot perioada PSD - cum îţi explici că reapar chiar acum, din nou? De ce îi supără ONG-urile atât de tare?
Oana Gheorghiu: ONG-urile îi supără cu faptul că există, că stau cu ochii pe ce se întâmplă, că scot la lumină abuzuri şi ilegalităţi şi fraude şi lucruri pe care aceşti politicieni şi-ar dori ca cetăţenii să nu le ştie. Se pregătesc probabil pentru alegerile din 2024 şi cred că acum este ultimul tren, e ultimul moment când mai pot face, pentru că în câteva luni vor începe să ia nişte măsuri populiste, să ne mângâie pe cap şi să ne păcălească să mergem la vot şi să-i votăm pe ei.
PNL s-a ridicat şi a ajuns la guvernare cred că şi pe efortul societăţii civile de a pune limite dlui Dragnea, şi lui Pleşoianu şi altora ca ei, şi acum profită de statutul pe care îl au să ne pună pur şi simplu pumnul în gură.
Vă invităm să urmăriţi materialul video.