Un tribunal sud-coreean a aprobat arestarea preşedintelui destituit Yoon Suk Yeol, în cadrul anchetei privind legea marţială
Un tribunal sud-coreean a aprobat marţi arestarea preşedintelui destituit Yoon Suk Yeol în cadrul unei anchete penale privind decretul său privind legea marţială, marcând astfel prima dată când un preşedinte în exerciţiu al ţării se confruntă cu arestarea, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, Biroul de Investigare a Corupţiei pentru Înalţi Funcţionari (CIO) a confirmat că Tribunalul Districtual de Vest din Seul a aprobat un mandat de arestare solicitat de anchetatorii care examinează impunerea de scurtă durată a legii marţiale de către Yoon.
Yoon Suk Yeol, care a fost suspendat din funcţie, face obiectul unei anchete privind acuzaţiile că ar fi fost liderul unei insurecţii, una dintre puţinele acuzaţii penale faţă de care un preşedinte sud-coreean nu are imunitate. Separat, procesul de punere a sa sub acuzare este judecat la Curtea Constituţională.
Mandatul de arestare pentru un preşedinte în exerciţiu este fără precedent şi adânceşte criza politică ce a cuprins Coreea de Sud, a patra economie din Asia şi un aliat-cheie al SUA.
Premierul Han Duck-soo, care i-a luat locul lui Yoon ca preşedinte interimar, a fost, de asemenea, pus sub acuzare de către parlament, dominat de opoziţie.
Mandatul de arestare actual este valabil până la 6 ianuarie şi oferă anchetatorilor doar 48 de ore pentru a-l reţine pe Yoon după ce acesta este arestat. Anchetatorii trebuie apoi să decidă dacă solicită un mandat de reţinere sau îl eliberează.
După ce va fi arestat, Yoon va fi reţinut la Centrul de Detenţie din Seul, a declarat agenţia de presă Yonhap, citând CIO.
Yoon Kab-keun, un avocat al preşedintelui destituit, a declarat că mandatul de arestare a fost ilegal şi invalid, deoarece CIO nu avea autoritatea, în conformitate cu legislaţia sud-coreeană, de a solicita un mandat.
El a declarat că echipa juridică a preşedintelui va depune o cerere de interdicţie la Curtea Constituţională pentru a opri mandatul.
Sute de susţinători ai lui Yoon s-au adunat marţi în faţa reşedinţei sale pentru a protesta împotriva mandatului, unii dintre ei luptându-se cu poliţia.
Instanţa districtuală a emis mandatul din cauza probabilităţii ca Yoon să nu răspundă la citaţie fără un motiv întemeiat şi a existenţei unui motiv serios de a-l suspecta pe Yoon de comiterea unei infracţiuni, a declarat Yonhap. Instanţa a refuzat să comenteze.
Proces echitabil
Nu a fost clar când sau cum va fi executat mandatul de arestare pentru Yoon. Serviciul de securitate prezidenţială din Coreea de Sud a declarat marţi, într-un comunicat de presă, că va trata mandatul de arestare în conformitate cu procedurile legale.
Instanţa a aprobat, de asemenea, un mandat de percheziţie pentru reşedinţa lui Yoon, a transmis CIO.
Anterior, poliţia a încercat, dar nu a reuşit, să percheziţioneze biroul prezidenţial ca parte a anchetei, din cauza blocării accesului de către serviciul de securitate prezidenţial.
Până în prezent, procurorii au pus sub acuzare trei oficiali de rang înalt din apărare în legătură cu legea marţială a lui Yoon.
Fostul ministru al Apărării Kim Yong-hyun, al cărui proces va avea prima audiere la 16 ianuarie, precum şi Yeo In-hyung, şeful Comandamentului de contrainformaţii al Apărării, şi Lee Jin-woo, comandantul Comandamentului de apărare al capitalei, au fost puşi sub acuzare, urmând să fie inculpaţi şi alţii.
Anchetatorii au efectuat marţi o razie în birourile de contrainformaţii ale armatei, ca parte a investigaţiei lor.
Choi a făcut apel la armonie şi unitate naţională şi la încredere în guvern în discursul de Anul Nou de marţi, afirmând că ţara „se află într-o situaţie gravă fără precedent”.
Lege marţială de scurtă durată
Yoon, fost procuror, nu a răspuns la convocările anchetatorilor pentru interogatoriu de mai multe ori de la declararea legii marţiale la 3 decembrie. Anunţul, o încercare de a interzice activitatea politică şi de a cenzura mass-media, a fost primul ordin de acest fel în Coreea de Sud din anii 1980.
În acea noapte, trupele au intrat cu forţa în clădirea Adunării Naţionale din Seul, dar s-au retras atunci când asistenţii parlamentari i-au stropit cu extinctoare. Parlamentarii au respins decizia de instituire a legii marţiale în timp ce protestatarii se luptau cu poliţia afară, iar Yoon a anulat ordinul în câteva ore.
Reacţia a fost promptă. Deşi Yoon a supravieţuit unei prime încercări de punere sub acuzare, membrii partidului său s-au alăturat ulterior partidelor de opoziţie pentru a-l pune sub acuzare pe 14 decembrie.
Han a preluat funcţia de preşedinte interimar, dar şi el a fost pus sub acuzare vineri, după ce a refuzat să aprobe numirea judecătorilor Curţii Constituţionale de către parlament.
Următoarea audiere în cazul lui Yoon la Curtea Constituţională este programată pentru vineri.
Kim Yong-hyun, care a demisionat din funcţia de ministru al Apărării al lui Yoon după ce a jucat un rol important în decretarea legii marţiale, a fost reţinut şi inculpat vineri pentru insurecţie şi abuz de putere.
Kweon Seong-dong, liderul interimar al Partidului Puterii Poporului, aflat la putere în Coreea de Sud, a declarat marţi că încercarea de a reţine un preşedinte în exerciţiu este nepotrivită.
Kim Yong-min, un deputat din Partidul Democrat de opoziţie, care deţine majoritatea în parlament şi a contribuit la votul de punere sub acuzare a lui Yoon, a declarat marţi: „Procesul de executare a mandatului şi de investigare ar putea fi foarte dificil”, solicitând anchetatorilor să execute imediat mandatele.