Un super-Jupiter a fost descoperit rotindu-se în jurul unei stele masive

Planeta "super-Jupiter", Kappa Andromedae b, înfăţişată într-o imagine artistică
Planeta "super-Jupiter", Kappa Andromedae b, înfăţişată într-o imagine artistică (NASA's Goddard Space Flight Center / S. Wiessinger)

Telescopul Subaru a fotografiat o planetă gigant din gaz sau o mică pitică maro, orbitând în jurul stelei strălucitoare Kappa Andromedae.

Numit Kappa Andromedae b, sau Kappa And B, obiectul este situat la o distanţă de 170 de ani-lumină.

Masa sa este de circa 12,8 ori mai mare decât cea a lui Jupiter, fiind fie o planetă masivă, fie pitică maro cu o masă mică - un obiect substelar cu insuficientă masă pentru a străluci. Aceasta este, prin urmare, numită drept un super-Jupiter.

"În conformitate cu modelele convenţionale de formarea planetelor, Kappa And B se încadrează cu greu în categoria planetelor care pot să genereze energie prin fuziune, moment în care ar putea fi considerată mai degrabă o pitică maro decât o planetă", a explicat co-autorul studiului Michael McElwain de la Goddard Space Flight Center al NASA într-un comunicat de presă.

"Dar acest lucru nu este definitiv, alte considerente putând trece obiectul peste limita piticelor maro."

Planete masive emit căldura rămasă după formarea lor, dar obiectele cu o masă mai mare decât 13 planete Jupiter la un loc - cea mai mică masă posibil pentru o pitică maro - se crede că ar fi capabile să producă energie printr-o fuziune a deuteriului.

"Kappa And B, planetele fotografiate anterior în jurul HR 8799 şi Beta Pictoris, şi cele mai masive planete descoperite de tehnicile neimagistice reprezintă toate o clasă de obiecte care s-a format în acelaşi fel ca exoplanetele cu masă inferioară", a declarat co-autorul studiului Joseph Carson de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Germania, în comunicatul de presă.

Se crede că stelele mari produc planete mari, dar acest lucru se poate aplica numai până la o anumită dimensiune, pentru că radiaţiile de la o stea masivă împiedică formarea de planete în discul circumstelar.

"Acest lucru demonstrează ca stelele de dimensiunea Kappa And, care are de 2,5 ori masa Soarelui, rămân pe deplin capabile să producă planete", a spus Carson.

Kappa And B orbitează în jurul stelei sale la o distanţa de aproximativ 55 de ori distanţa medie a Pământului faţă de Soare. Temperatura sa este în jurul valorii de 2600 de grade Fahrenheit (1400 grade Celsius) şi ar avea culoarea roşie dacă ar fi privită de aproape.

Rezultatele au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.