NASA anunţă prezenţa unor jeturi de abur care ies din gheizerele satelitului lui Jupiter, "Europa"(video)

Europa, satelitul lui Jupiter
Europa, satelitul lui Jupiter (NASA/ESA/W. Sparks STScI/USGS Astrogeology Science Center)

Telescopul spaţial Hubble al NASA confirmă prezenţa unor jeturi de abur înalte de până la 200 kilometri care erup dinspre polul sud al satelitului Europa - al şaselea satelit al lui Jupiter şi cel de-al patrulea ca mărime din sistemul nostru solar - descoperit de către Galileo.

Pe satelitul Europa există vapori de apă. Anunţul a fost făcut de NASA (NASA’s Hubble Spots Possible Water Plumes Erupting on Jupiter's Moon Europa) pe 26 septembrie 2016, telescopul Hubble descoperind că pe acest satelit al lui Jupiter ar exista enorme gheizere cu jeturi de abur de până la 200 km, care erup de la suprafaţa satelitului natural.

Descoperirea este de o importanţă fundamentală din cauza faptului că există o căutare frenetică a apei în sistemul solar, iar existenţa apei pe această lună a lui Jupiter, mai ales sub formă de gheaţă, ar putea însemna că pe Europa sunt (sau au fost), condiţii pentru dezvoltarea vieţii. Oceanul ascuns sub o scoarţă de gheaţă aflat pe satelitul lui Jupiter, Europa, precum şi cel al lui Enceladus, luna lui Saturn, reprezintă unele dintre cele mai promiţătoare locuri pentru a găsi urme de viaţă în sistemul solar.

Prezenţa acestor gheizere de înaltă presiune de apă cu gheaţă este foarte utilă deoarece ar permite misiunilor viitoare să analizeze probe de apă fără a fi nevoie să se perforeze suprafaţa de gheaţă.

Mai multe informaţii: NASA’s Hubble Spots Possible Water Plumes Erupting on Jupiter's Moon Europa, Los Angeles Times Science Now, Geysers of water vapor shooting from Europa could offer taste of ocean within