S-a descoperit o planetă gigantă cu temperaturi infernale de 4.300ºC (video)
alte articole
În KELT-9b, o planetă din afara sistemului nostru solar situată la 650 de ani-lumină, există două circumstanţe care fac ca temperaturile infernale să depăşească 4.300º C, fiind cea mai fierbinte planetă gigantă descoperită până în prezent. Pe de o parte, este atât de aproape de steaua sa că are nevoie doar de o zi şi jumătate să o orbiteze. Pe de altă parte, steaua sa (KELT-9) este un astru foarte mare şi foarte fierbinte.
„Până în prezent, cele mai fierbinţi planete gazoase cunoscute aveau temperaturi de 3.600ºC”, a relatat publicaţiei El Mundo Scott Gaudi, profesor de astronomie la University State din Ohio şi unul dintre autorii studiului.
Această lume extremă, situată în constelaţia Cygnus, a fost prezentată în cadrul Congresului de primăvară de la American Astronomical Society, care a avut loc în aceste zile în Austin (Texas, Statele Unite ale Americii). Conform studiului publicat luni, 5 iunie a.c., în revista Nature, de către profesorul Gaudi şi colegii săi, cantitatea de radiaţii ultraviolete care ajunge la această planetă este atât de mare încât împiedică formarea de molecule de apă, dioxid de carbon sau metan. Bombardamentul de radiaţii şi căldura extremă ar putea provoca evaporarea elementelor atmosferei, generând o coadă de gaz similară cu cea a cometelor.
Cum se formează planetele în jurul unor stele atât de fierbinţi
Conform explicaţiilor profesorului Gaudi, planeta este, probabil, la fel de veche ca steaua, şi, conform estimărilor sale, amândouă şi-ar avea originea cu aproximativ 300 milioane ani în urmă. Astronomul consideră că este posibil ca pe lângă steaua KELT-9 să existe şi alte planete: „Este probabil chiar din cauza orbitei neobişnuite a planetei KELT-9b”.
„Comunitatea astronomică este în mod clar axată pe găsirea de planete asemănătoare Pământului în jurul stelelor mai mici şi reci. Sunt obiective uşoare şi se pot învăţa multe de la planetele potenţial locuibile care orbitează stele cu masă mică. Pe de altă parte, deoarece steaua gazdă a planetei KELT-9b este mai mare şi mai fierbinte decât Soarele, complementează aceste eforturi şi oferă informaţii pentru a înţelege modul în care se formează sistemele planetare în jurul stelelor masive fierbinţi şi, în cele din urmă, modul în care acestea sunt distruse”, a declarat Scott Gaudi.
Există şi alte caracteristici care fac din acest gigant gazos o lume extremă. Masa sa este de 2,8 ori mai mare decât a imensului Jupiter, dar are numai jumătate din densitatea acestuia, ca urmare a radiaţiilor extreme care îi ajung de la steaua sa şi care fac ca atmosfera să se extindă ca un balon, conform comparaţiei făcute de autorii studiului.
Potrivit lui Keivan Stassun, profesor de astronomie la Universitatea Vanderbilt din Nashville şi al doilea autor al studiului: „Steaua Kelt-9 este destinată să devină o gigantă roşie pe parcursul unui miliard de ani, şi, în consecinţă, chiar şi viitorul planetei se află în pericol”. Ultima fază a evoluţiei stelei poate cauza, de fapt, înghiţirea planetei, care, la fel cum face Luna cu Pământul, îi arată întotdeauna aceeaşi parte stelei sale.
Descoperirea planetei Kelt-9b pare să se deplaseze într-o direcţie diferită faţă de studiile efectuate până în prezent prin care se caută exoplanete care pot găzdui forme de viaţă. Dar, cercetătorii consideră util şi studiul lumilor extreme nelocuibile.
Mai multe informaţii: Nature: A giant planet undergoing extreme-ultraviolet irradiation by its hot massive-star host, Vnaderbilt University: Astronomers discover exoplanet hotter than most stars, La Stampa