Un studiu susţine că liderii în afaceri trebuie să recâştige încrederea oamenilor

Încrederea americanilor în afaceri şi instituţiile guvernamentale a crescut modest faţă de anul precedent, susţine Barometrul privind încrederea în 2013 al firmei PR Edelman.
Clădirea Federal Reserve a SUA, Washington, DC (Chip Somodevilla / Getty Images)
Valentin Schmid
25.01.2013

Încrederea americanilor în afaceri şi instituţiile guvernamentale a crescut modest faţă de anul precedent, susţine Barometrul privind încrederea în 2013 al firmei PR Edelman.

Cu toate acestea, încrederea în guvern şi sectorul serviciilor financiare rămâne relativ scăzută.

"Ne confruntăm în mod clar cu o criză de conducere", a declarat Richard Edelman, preşedinte şi CEO al Edelman. "Liderii în afaceri şi cei guvernamentali trebuie să îşi schimbe abordarea managerială şi să devină mai deschişi... Aceştia trebuie să treacă şi testul unei transparenţe radicale".

Edelman se referă la constatarea faptului că doar 15 la sută din publicul general chestionat crede că liderii de afaceri din Statele Unite spun adevărul şi numai 10 la sută consideră că oficialii guvernamentali fac acelaşi lucru. În Statele Unite, încrederea în guvern a scăzut cu 8 la sută în urma alegerilor prezidenţiale şi certurilor politice din Congres.

Firma PR Edelman a intervievat 31.000 de persoane din 26 de ţări la sfârşitul anului 2012, pentru a obţine rezultatele publicate în acest studiu pe 20 ianuarie. Studiul va fi o contribuţie utilă pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, care începe în această săptămână. De asemenea, acesta distinge între două grupuri, unul fiind publicului larg, celălalt fiind cetăţenii bine educaţi şi informaţi pe care-l numeşte "publicul în cunoştinţă de cauză."

Respondenţii se îndoiesc de conducerea globală

La nivel global, publicul larg şi cetăţenii cu un nivel superior de educaţie sunt neîncrezătoari când vine vorba de oficiali guvernamentali şi directori de afaceri. Încrederea într-un oficial guvernamental se situează în partea inferioară a topului, cu 36 de procente, în timp ce directorii de afaceri se află pe antepenultimul loc, cu 43 de procente. Academicienii sau experţii sunt sursele cele mai de încredere, urmaţi de experţii tehnici.

"Acest lucru confirmă tendinţa de democratizare din ultimii ani, influenţa şi autoritatea trecând de la directori executivi şi lideri de stat spre experţi şi colegi", a apreciat Edelman.

De asemenea, studiul arată că oamenii au mult mai multe aşteptări de la liderii lor, mai ales de la liderii în afaceri. Pe scară globală şi în cinci domenii diferite, cum ar fi integritatea, produsele, serviciile sau scopul, performanţele de afaceri nu corespund cu aşteptările publicului.

Diferenţa cea mai mare este înregistrată atunci când vine vorba de tratarea corespunzătoare a angajaţilor, care reprezintă o subcategorie a angajamentului. Şaizeci şi unu la suta dintre respondenţi cred că aceasta este o problemă importantă, dar numai 24 la sută simt că mediul de afaceri se descurcă bine la acest capitol. Întreprinderile nu au reuşit să depăşească aşteptările în nicio categorie.

Băncile şi mass-media ocupă ultimele locuri în topul încrederii

Două dintre cele mai importante industrii au cele mai mici scoruri când vine vorba de încredere. În bănci, companii de servicii financiare şi mass-media are încredere doar aproximativ jumătate din "publicul în cunoştinţă de cauză". Tehnologia s-a situat în fruntea clasamentului, câştigând încrederea a 77 la sută din respondenţi.

"Industria serviciilor financiare trebuie să devină mai agresivă în explicarea modelului său de afaceri şi în eliminarea termenilor gen proprietary trading (casa de trading)", a declarat Alan VanderMolen, responsabilul pentru practicile globale în cadrul Edelman. "Părţile interesate trebuie să înţeleagă modul în care băncile fac bani şi modul în care industria acţionează în beneficiul acţionarilor şi societăţii." Asociaţia Americană a Bancherilor nu a putut fi contactată pentru comentarii.

În timp ce încrederea în sectorul bancar din Statele Unite şi-a revenit din 2011, atunci când a atins un minim de 25 la sută în rândul publicului în cunoştinţă de cauză, aceasta este încă relativ scăzută, la doar 49 la sută, conform ultimului sondaj. Respondenţii indică faptul că băncile nu îşi îndeplinesc responsabilităţile de bază în acordarea de împrumuturi consumatorilor şi întreprinderilor mici. În plus, manevrarea ofertelor publice iniţiale şi investiţiile lor în datoria publică nu au atins aşteptările publicului.

Edelman constată că numeroasele scandaluri bancare, cum ar fi manipularea Libor sau practicile ipotecare frauduloase, au afectat sistemul bancar pe parcursul anului 2012. Cincizeci şi şase la sută de oameni la nivel global au declarat că au auzit despre scandalurile din domeniul financiar-bancar.

Mass-media a raportat pe larg aceste scandaluri şi a trebuit să facă faţă propriilor scandalurilor, care au afectat încrederea publicului. Încrederea în mass-media a scăzut cu 14 procente, după un scandal privind interceptarea telefoanelor cetăţenilor de către jurnalişti. În SUA, încrederea publicului în cunoştinţă de cauză în mass-media a crescut cu şase puncte, la 51 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor