Majoritatea directorilor generali se aşteaptă ca economia globală să stagneze în acest an

Mai mult de jumătate (52%) dintre directorii generali din lume consideră că economia globală va stagna în acest an, 28% dintre respondenţi consideră că economia îşi va continua declinul în 2013 şi doar 18% au estimat o redresare economică, potrivit unui raport al PwC.
(photos.com)
Epoch Times România
23.01.2013

Mai mult de jumătate (52%) dintre directorii generali din lume consideră că economia globală va stagna în acest an, 28% dintre respondenţi consideră că economia îşi va continua declinul în 2013 şi doar 18% au estimat o redresare economică, potrivit unui raport al PwC.

"În timp ce previziunile directorilor generali rămân pesimiste, prognoza curentă indică o îmbunătăţire faţă de anul trecut, când 48% dintre aceştia prognozau un declin al economiei globale în 2012", se menţionează în raport.

Analiştii PwC susţin că doar 36% dintre directorii generali din întreaga lume se declară "foarte încrezători" cu privire la perspectivele de creştere a propriilor companii în următoarele 12 luni. "Acest procent este în scădere de la 40% anul trecut, respectiv de la 48% în 2011, însă se menţine în continuare peste valorile scăzute înregistrate în 2010 (31%) şi în 2009 (21%)", se menţionează în raport.

"Directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit a fi cel mai puţin încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor pe termen scurt. Confruntaţi cu o recesiune în plină desfăşurare, doar 22% dintre directorii generali din această regiune s-au declarat încrezători în creşterea economică, procent aflat în scădere faţă de nivelul de 27% înregistrat anul trecut şi de 39% în 2011", se mai spune în raport.

Analiştii PwC susţin că o tendinţă similară este prezentă în America de Nord, unde încrederea în creşterea economică pe termen scurt este de 33%, faţă de 42% în 2012; în regiunea Asia-Pacific procentul înregistrat este de 36%, în scădere faţă de 42% în 2012. Chiar şi în Africa, considerată de mulţi drept o regiune economică cu perspective foarte bune de creştere, încrederea directorilor generali în creşterea companiilor lor a scăzut la 44%, de la 57% anul trecut.

Pe de altă parte, directorii generali din America Latină contrazic aceste tendinţe globale. Încrederea acestora faţă de creşterea veniturilor pe termen scurt s-a apreciat uşor faţă de anul trecut, ajungând anul acesta la 53%.

În raport se precizează că, la nivel de ţară, încrederea variază considerabil: 66% dintre directorii generali din Rusia sunt foarte încrezători, urmaţi îndeaproape de cei din India (63%) şi Mexic (62%). Acestora li se adaugă directori din ţări precum Brazilia (44%), China (40%), Germania (31%), Statele Unite ale Americii (30%), Marea Britanie (22%), Japonia (18%), Franţa (13%) şi Coreea, unde numai 6% dintre directorii generali sunt încrezători în creşterea veniturilor în anul următor.

Pe termen lung, încrederea directorilor generali se menţine la un nivel stabil, 46% dintre aceştia arătându-se încrezători în perspectivele de creştere din următorii trei ani, date similare celor de anul trecut. Directorii generali din Africa şi Orientul Mijlociu sunt cei mai încrezători cu privire la creşterea veniturilor pe termen lung, procentele înregistrate fiind de 62%, respectiv de 56%. În America de Nord, 51% dintre respondenţi se declară „foarte încrezători”, în timp ce în regiunea Asia-Pacific procentul este de 52%. Cea mai scăzută rată de încredere pe termen lung a fost înregistrată în Europa (34%).

"Directorii generali continuă să fie precauţi cu privire la perspectivele pe termen scurt şi la redresarea economiei globale. Cu toate acestea, dat fiind nivelul accentuat de îngrijorare a directorilor generali faţă de aspecte precum supra-reglementarea, datoriile guvernamentale sau instabilitatea pieţelor de capital – nu constituie o surpriză faptul că încrederea acestora a scăzut în ultimele 12 luni", a declarat preşedintele PricewaterhouseCoopers International, Dennis M. Nally.

Pentru cea de-a 16-a ediţie a raportului anual al PwC, Global CEO Survey, au fost realizate 1.330 de interviuri în 68 de ţări în ultimul trimestru al anului 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor