Un studiu arată că liliacul vampir şi-a dezvoltat gustul pentru sângele uman

Liliacul vampir a ajuns să atace găinile, porcii şi ovinele din ferme, cauzându-le chiar moartea, cu scopul de a se hrăni cu sângele lor.
Liliac (wikipedia.org)
Mioara Stoica
14.01.2017

Rezultatele unui studiu recent, efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Federală Pernambuco din Recife, Brazilia, au scos la iveală faptul că liliecii vampiri care, de obicei, se hrănesc cu sângele păsărilor mari, şi-au diversificat "gusturile" pentru acest lichid vital, până la a dobândi diferite preferinţe, cum ar fi sângele uman.

În urma analizării a 70 de mostre de fecale ale acestor animale, într-o colonie din Parcul Naţional Catimbau, din nord-estul Braziliei, oamenii de ştiinţă au descoperit urme de sânge uman în trei dintre cele 15 cazuri în care au reuşit să obţină ADN. „Am fost destul de surprinşi. Această specie nu este adaptată să se hrănească cu sângele mamiferelor”, a declarat Enrico Bernard, directorul cercetării de la Universitatea Federală Pernambuco din Recife.

Aceste mamifere se hrănesc de obicei pe timp de noapte, consumând o cantitate mică de sânge de păsări mari şi sunt adaptate pentru a absorbi grăsimea din el, o componentă principală a sângelui acestor animale. Prin contrast, sângele mamiferelor este mai dens şi conţine un nivel ridicat de proteine.

Un studiu anterior a demonstrat că, atunci când nu existau păsări disponibile, liliecii preferau să nu mănânce sau chiar să moară de foame.

Dar de ce şi-au schimbat acum obiceiurile?

Oamenii de ştiinţă cred că această modificare a caracteristicilor de supravieţuire ale liliecilor se datorează schimbărilor care au loc în habitatul lor natural, cauzate de defrişări şi de vânătoare.

Tot mai mulţi oameni trăiesc în pădurile din Brazilia şi, odată cu sosirea lor, sosesc şi animalele domestice. Drept rezultat, păsările preferate de lilieci migrează spre alte regiuni şi liliecii rămân fără hrană.

„Ei se adaptează la noul mediu şi exploatează noile resurse”, spune Enrico Bernard.

Acest nou obicei este îngrijorător, deoarece liliecii transmit rabie şi hantavirus, un grup de virusuri care pot provoca boli respiratorii potenţial letale.

Rămâne de văzut de ce oportunităţi profită liliecii vampir pentru a ataca oamenii. Cercetătorii bănuiesc că aceştia ar pătrunde în interiorul caselor prin găurile din acoperiş sau prin ferestre deschise, muşcând persoanele atunci când acestea dorm. Deja mai multe plângeri arată că liliecii au ajuns să atace găini, porci şi oi în ferme, cauzându-le chiar moartea, cu scopul de a se hrăni cu sângele lor.

Sursă: BioOne: What is for Dinner? First Report of Human Blood in the Diet of the Hairy-Legged Vampire Bat Diphylla ecaudata

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor