Greenpeace trage semnalul de alarmă: Tăierile ilegale de păduri continuă

Pretinsa scădere a infracţionalităţii silvice este doar o iluzie propagată iresponsabil, atrage atenţia Greenpeace România după ce a identificat în doar două zile 319 metri cubi de lemn ilegal într-un singur sat.
.
. (Matt Cardy / Getty Images)

În România se transportă în continuare lemn fără acte sau se înregistrează un volum mai mic decât cel real, atrage atenţia Greenpeace România, după ce a identificat în două zile aproximativ 319 metri cubi de lemn ilegal într-un singur sat.

Totodată, organizaţia de mediu mai precizează că a trimis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

"O echipă de activişti Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localităţii Gureni, Com. Peştişani, jud. Gorj. În această localitate îşi desfăşoară activitatea patru societăţi de prelucrare şi transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat şi documentat în perioada menţionată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistriţa situat la nord de satul Gureni precum şi transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicaţia Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puţin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicaţiei Inspectorul Pădurii.

Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.", se arată în comunicatul de presă trimis de Greenpeace Epoch Times.

Greenpeace România mai reaminteşte că în iunie 2016 a documentat un caz de tăiere ilegală dintr-o pădure virgină în acelaşi bazin forestier şi a transmis o sesizare către Ocolul Silvic Brâncuşi prin intermediul platformei salvezpadurea.ro. În urma cercetărilor ocolul silvic a descoperit că 85 de arbori au fost tăiaţi ilegal şi cazul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu pentru cercetare şi soluţionare.

Am revenit în Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul tăiat ilegal pe piaţă. Nu ne aşteptam să găsim camioane fără acte, având în vedere că oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicaţia Inspectorul Pădurii instalată pe telefoane mobile. Se întâmplă, însă. În cele mai multe cazuri, e vorba de camioane încărcate la maximum, cu 20 de metri cubi şi mai mult, care în aviz să aibă înregistraţi 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat în două zile, de 319 metri cubi, este foarte îngrijorător. Radarul Pădurilor îşi face treaba, însă operaţiunile de control din partea autorităţilor trebuie intensificate iar sancţiunile aplicate să elimine furtul şi distrugerea pădurilor.” - declară Ionuţ Apostol, director de campanii la Greenpeace România.

„Iată că pretinsa scădere a infracţionalităţii silvice este doar o iluzie propagată iresponsabil. Nu avem la ora actuală un raport complet despre situaţia tăierilor ilegale de arbori la nivel naţional, ci doar cifre despre activitatea de combatere a infracţionalităţii silvice. Ori de la nivelul de aproximativ 500 000 metri cubi identificaţi anual prin controale, la cele 8,8 milioane de metri cubi dispăruţi din pădurile României ca urmare a proceselor naturale, dar în special ca urmare a tăierilor ilegale conform Inventarului Forestier Naţional este cale lungă. Greenpeace România susţine că întreaga industrie a lemnului din România, silvicultura şi societatea în general au numai de pierdut de pe urma acestei stări de fapt.”, adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate al Greenpeace România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură