Un studiu afirmă că un îndulcitor comun este legat de atacul de cord; totuşi nu vă îngrijoraţi prea mult

Îndulcitor artificial
Îndulcitor artificial (Foto: Unsplash.com)

Un nou studiu al Clinicii Cleveland a descoperit că eritritolul, un îndulcitor artificial obişnuit, a fost asociat cu un risc semnificativ crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral - dar experţii au spus că rezultatele nu sunt atât de îngrijorătoare pe cât par.

Eritritolul este produs în mod natural în corpul nostru

Eritritolul este un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă, din ce în ce mai des folosit în multe alimente procesate şi "cu un conţinut scăzut de carbohidraţi". Îndulcitorii artificiali precum eritritolul sunt în general recunoscuţi de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA ca fiind siguri.

Este vorba de un tip de carbohidrat numit zahăr alcoolic sau poliol, precum xilitolul şi manitolul, a cărui utilizare este aprobată în multe produse alimentare. Fabricat de zeci de ani, acest compus se găseşte, de asemenea, în mod natural în alimente precum pepenele roşu, perele, strugurii şi ciupercile. Este, de asemenea, produs în corpul nostru.

Eritritolul este unul dintre îndulcitorii cu un conţinut scăzut de substanţe nutritive şi este fabricat folosind un tip de drojdie, pentru a fermenta glucoza din amidonul de porumb sau de grâu.

Organismul nostru nu produce enzimele necesare pentru a descompune eritritolul, aşa că, după consum, acesta este eliminat în starea sa iniţială, în urină.

Un studiu efectuat pe şoareci a constatat că eritritolul a inhibat orice creştere a nivelului de zahăr din sânge şi de insulină. Acest lucru îl face un substitut excelent pentru cei cu diabet sau sindrom metabolic.

Cercetătorii au descoperit că eritritolul este asociat cu incidentele cardiace

Cercetătorii de la Cleveland Clinic au studiat peste 4.000 de persoane din Statele Unite şi Europa pentru a descoperi că cei cu niveluri ridicate de eritritol în sânge aveau un risc crescut de a suferi un incident cardiac major, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.

Studiul a fost împărţit în mai multe părţi.

În primul rând, aceştia au studiat un grup de pacienţi supuşi unei evaluări a riscului cardiac şi au constatat că nivelurile ridicate de polioli, în special de eritritol, au fost asociate cu un risc crescut pe parcursul a trei ani de incidente cardiovasculare adverse majore (MACE), definite ca fiind infarct miocardic (atac de cord), accident vascular cerebral sau deces cardiovascular non-fatal.

Apoi, asocierea eritritolului cu MACE a fost reprodusă în grupuri mari de pacienţi americani şi europeni supuşi unei evaluări cardiace aleatorii.

Apoi, cercetătorii au analizat efectele adăugării de eritritol în sângele integral sau în trombocite izolate (fragmente de celule care se adună pentru a opri sângerarea şi contribuie la formarea cheagurilor de sânge). Analiza lor a arătat că eritritolul a determinat ca trombocitele să se activeze mai uşor şi să formeze un cheag.

"Creşterea aderenţei trombocitelor poate fi unul dintre mecanismele care conduc la evenimente cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord", a declarat pentru The Epoch Times Dr. Michael Goyfman, şef de cardiologie şi director de ecocardiografie la Long Island Jewish Forest Hills, parte a Northwell Health din New York.

În cele din urmă, opt voluntari sănătoşi au consumat o băutură care conţinea 30 de grame de eritritol, echivalentul a ceea ce conţine o porţie de îngheţată keto. Sângele lor a fost testat în următoarele trei zile pentru a urmări nivelurile de eritritol şi riscul de coagulare.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile de eritritol din sânge "au rămas de 1.000 de ori mai mari timp de câteva ore după ingestie" şi au rămas substanţial ridicate timp de peste două zile la toţi participanţii.

Autorii studiului au spus că acest lucru este cu mult peste pragurile observate în cazul concentraţiilor de eritritol care " determină creşteri semnificative ale mai multor indicatori ai funcţiei plachetare".

Autorul principal, Dr. Stanley Hazen, preşedinte al Departamentului de Ştiinţe Cardiovasculare şi Metabolice de la Lerner Research Institute şi co-şef de secţie de cardiologie preventivă la Cleveland Clinic, a subliniat necesitatea unor cercetări mai aprofundate în ceea ce priveşte efectele pe termen lung, pe măsură ce îndulcitorii precum eritritolul cresc în popularitate.

"Bolile cardiovasculare apar în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt factori care contribuie în mod ascuns", a declarat acesta într-un comunicat.

Studiul a avut anumite limitări esenţiale

Este important de reţinut că acesta a fost un studiu de observaţie clinică prin care nu s-a putut stabili o cauzalitate.

Dr. Jayne Morgan, cardiolog şi director clinic al grupului de lucru COVID la Piedmont Hospital/Healthcare din Atlanta, a remarcat că deşi studiul a trasat o corelaţie între nivelurile de eritritol şi rezultatele cardiovasculare slabe, acesta "nu este acelaşi lucru cu o cauză şi efect".

"Această cercetare particulară nu a făcut o comparaţie între situaţiile în care substanţa era prezentă în mod natural şi cele în care provenea din aport extern”, a continuat ea.

O altă problemă referitoare la acest studiu este că participanţii erau departe de a fi sănătoşi.

Potrivit studiului, aceştia aveau în medie între 63 şi 75 de ani, erau supraponderali, majoritatea aveau tensiune arterială ridicată, peste 20 la sută aveau diabet (de tip nespecificat), peste 13 la sută fumau şi peste 70 la sută aveau probleme cardiovasculare existente.

Fiecare dintre aceşti factori implică un risc semnificativ pentru MACE.

Aceştia determină ca factorii de confuzie să fie dificil de elucidat, a spus Morgan. "Acestea fiind spuse, de fiecare dată când există o aglomerare plachetară crescută fără un eveniment precipitant sau o leziune, situaţia devine problematică".

Goyfman a spus că un argument ar putea fi că persoanele care ingerează multe alimente foarte procesate tind să aibă în general un stil de viaţă nesănătos, inclusiv o dietă deficitară şi lipsa exerciţiului fizic, ceea ce poate fi legat de intensificarea rezultatelor adverse.

"Aşadar, eritritolul poate fi doar un marker al stilului de viaţă nesănătos, spre deosebire de un agent cauzal", a spus el. "În plus, ceea ce se întâmplă cu trombocitele într-o eprubetă nu este întotdeauna acelaşi lucru cu ceea ce se întâmplă cu ele în corpul uman".

Cu toate acestea, Goyfman a adăugat că, după ce a analizat studiile mecanice realizate de asemenea de cercetători, "acestea aduc un argument foarte convingător".

Conform studiilor anterioare, eritritolul este considerat în general sigur în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii, genotoxicitatea şi carcinogenitatea. Consumul excesiv este legat de probleme intestinale, inclusiv greaţă, balonare abdominală şi diaree, dar prezintă mai puţine efecte secundare digestive decât sorbitolul şi xilitolul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură