Un preot scandalizează Polonia cu orgii gay, supradoze şi presupusă prostituţie

Preotul Tomasz Zmarzly a organizat o orgie gay în apartamentul său (Facebook - screenshot)
D.B.
24.09.2023

Comunitatea din localitatea poloneză Dąbrowa Górnicza a fost surprinsă de un episod controversat în care a fost implicat preotul local. Potrivit Time News, care citează presa locală, un preot a organizat o orgie gay în apartamentul său şi a invitat doi prieteni, deşi unul dintre ei este suspectat că ar fi fost prostituat. În timpul întâlnirii, unul dintre ei a luat o supradoză de substanţe interzise şi era pe punctul să moară, astfel că a fost lansată o anchetă judiciară în legătură cu acest episod.

Evenimentul a avut loc în noaptea de 30 august în apartamentul parohiei Sfintei Fecioare Maria a Îngerilor. Presa poloneză Fact a relatat că preotul Tomasz Zmarzly, în vârstă de 48 de ani, i-a invitat pe bărbaţi la el acasă. Mai mult, portalul a indicat că ambii ar fi fost clerici şi că întâlnirea a inclus consumul de substanţe ilegale foarte puternice.

În toiul nopţii, unul dintre cei implicaţi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a unuia dintre participanţi, care nu se simţea bine din cauza consumului de droguri. Cu toate acestea, potrivit unor surse care au vorbit cu presa poloneză, bărbatul a fost scos din apartament ca urmare a insistenţelor sale de a contacta autorităţile. Având în vedere refuzul celorlalţi doi de a-l ajuta, individul a decis să apeleze la serviciile de urgenţă.

În urma apelului, care a avut loc în jurul orei unu dimineaţa, paramedicii au ajuns la faţa locului, dar au avut probleme de acces în apartament. Din acest motiv, au contactat autorităţile. Când au intrat la faţa locului, au descoperit un bărbat dezbrăcat şi inconştient pe jos. Individul, care încă respira, a fost dus la secţia de urgenţă a spitalului Dąbrowa Górnicza. După ce a fost stabilizat, acesta a părăsit unitatea de bunăvoie.

Tomasz Zmarzły (48 de ani) este cercetat pentru că nu a acordat asistenţă bărbatului inconştient.

Autorităţile au lansat o anchetă asupra preotului pentru refuzul acestuia de a-şi ajuta prietenul.

"Procuratura locală desfăşoară o procedură pentru lipsa de asistenţă pentru o persoană a cărei viaţă este în pericol", a raportat procurorul adjunct Czesław Kurpiś.

Atât preotul, cât şi cei doi participanţi la orgie au fost supuşi unor teste toxicologice, pentru a se stabili ce substanţe au consumat. Însă autorităţile nu au făcut publice rezultatele analizelor.

A doua zi după incident, preotul a negat în faţa superiorilor săi din cadrul Bisericii că ar fi fost vorba de o orgie gay. Cu toate acestea, o sursă apropiată a confirmat, pentru ziarul polonez Gazeta Wyborcza, participarea lui Zmarzły: "Evenimentul a fost organizat de către cleric şi a fost pur sexual".

Ancheta Bisericii

Părintele Andrzej Stasiak a dezvăluit publicaţiei Fact cine a informat Curia Sosnowiec despre această situaţie. Din acest motiv, dioceza Sosnowiec a emis o declaraţie oficială prin care a anunţat formarea unei comisii care să "clarifice urgent" faptele şi circumstanţele incidentului.

"Ca urmare a informaţiilor din mass-media despre evenimentul care a avut loc în parohia Sfânta Fecioara Maria a Îngerilor din Dąbrowa Górnicza, Curia episcopală din Sosnowiec informează că, la data de 12 septembrie a acestui an, Sfânta Fecioară Maria a Îngerilor din Dąbrowa Górnicza a informat în scris Curia diecezană din Sosnowiec despre 'intervenţia ambulanţei şi a poliţiei' în apartamentul unuia dintre preoţi. În aceeaşi zi, episcopul Sosnowiecki a numit o comisie pentru a clarifica de urgenţă faptele şi circumstanţele situaţiei", se arată în comunicat.

În plus, aceştia au afirmat că versiunile publicate în mass-media diferă de concluziile la care au ajuns entităţile ecleziastice.

"Având în vedere concluziile Comisiei de până acum, trebuie remarcat faptul că concluziile acestora diferă de informaţiile prezentate de unele instituţii media. [...] Episcopul este informat periodic cu privire la rezultatele activităţii Comisiei. După ce aceasta îşi va încheia activitatea şi va determina circumstanţele incidentului, Episcopul va lua măsurile adecvate prevăzute de dreptul canonic", au concluzionat ei.

"Nu este primul scandal sexual" - mărturia unui preot

În dialogul cu Adevărul, părintele Kazimierz Sowa a criticat acţiunile episcopului de Sosnowiec, Grzegorz Kaszak, pe care l-a îndemnat să ia măsuri imediate.

"Nu am fost singurul care a criticat situaţia din dieceza de Sosnowiec. După postarea mea (pe Facebook) s-au auzit vocile preoţilor din diferite zone ale Poloniei şi din diverse eparhii", a declarat acesta.

În plus, el a considerat că "nu se poate continua să se acuze că mass-media este de vină când nu se pot aborda problemele din propriul mediu şi nu se pot lua măsuri decisive".

"Pentru mine, numirea de către episcop a unei alte comisii pentru a explica faptul că 'evenimentele au luat un curs complet diferit'. Este o bătaie de joc la adresa oamenilor, nu numai a cercurilor laice, ci şi a preoţilor", a declarat el.

De asemenea, el nu a fost surprins de acest fapt, indicând prin intermediul reţelelor de socializare că există prea multe precedente de acest tip în dieceza de Sosnowiec.

"Acesta nu este primul scandal sexual, în special homosexual, în această dieceză. Unul dintre motive ar fi fost comportamentul şi tendinţele homosexuale ale persoanelor care conduceau această instituţie", a comentat el, făcând referire la un caz din 2013, când Vaticanul a dizolvat seminarul diecezan din Sosnowiec din Cracovia.

De asemenea, el a amintit de un eveniment care a avut loc în martie 2023, când doi clerici au murit în urma unei presupuse omucideri şi sinucideri. Ipoteza este că un preot a înjunghiat un diacon şi s-a aruncat pe şinele de tren. Ancheta în acest caz este încă în curs de desfăşurare, iar motivul crimei nu a fost clarificat.

"Cauzele acestui incident nu au fost încă explicate sau făcute publice, ceea ce nu a liniştit opinia publică în ceea ce priveşte caracterul sexual al acestei crime", a declarat Sowa.

Pe baza acestui context, Sowa consideră că episcopul de Sosnowiec ar trebui să demisioneze din funcţie.

"În fiecare dintre aceste cazuri, singura reacţie a autorităţilor ecleziastice este de a recomanda rugăciunea (niciodată suficientă) şi de a numi o altă comisie. După cum puteţi vedea, eficienţa acestor acţiuni este destul de limitată, ceea ce duce la teza că este nevoie de o reacţie decisivă din partea Vaticanului şi de numirea unui nou episcop în această dieceză", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor