Era energiei ruseşti în Europa s-a încheiat după ce Kievul a pus capăt unui acord de tranzit

Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP via Getty Images)
Redacţia
01.01.2025

Exporturile de gaze ruseşti prin conductele din era sovietică care trec prin Ucraina s-au oprit în ziua de Anul Nou, marcând sfârşitul deceniilor de dominaţie a Moscovei asupra pieţelor energetice europene.

Gazul a continuat să curgă în pofida celor aproape trei ani de război, însă Gazprom, compania rusă de gaze, a anunţat că exportul a fost oprit după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord de tranzit, potrivit Reuters.

Oprirea aşteptată pe scară largă nu va avea un impact asupra preţurilor pentru consumatorii din Uniunea Europeană - spre deosebire de 2022, când scăderea livrărilor din Rusia a dus preţurile la niveluri record, agravând criza costului vieţii şi afectând competitivitatea blocului.

Ultimii cumpărători din UE de gaze ruseşti prin Ucraina, cum ar fi Slovacia şi Austria, au aranjat aprovizionarea alternativă. Ungaria va continua să primească gaz rusesc prin TurkStream, care operează două conducte pe sub Marea Neagră.

Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Moldova, vecina Ucrainei, care depinde, de asemenea, de fluxurile de tranzit, a întrerupt furnizarea de încălzire şi apă caldă către gospodării miercuri dimineaţă.

Comisia Europeană a declarat că UE s-a pregătit pentru această întrerupere.

"Infrastructura europeană de gaze este suficient de flexibilă pentru a furniza gaze de origine non-rusească", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. "Aceasta a fost consolidată cu noi capacităţi semnificative de import de GNL (gaz natural lichefiat) începând din 2022”.

De la începutul războiului din Ucraina, UE şi-a redus dependenţa de energia rusească, cumpărând mai mult gaz prin conducte din Norvegia şi GNL din Qatar şi Statele Unite.

Ucraina, care a refuzat să prelungească acordul de tranzit, a declarat că Europa a luat deja decizia de a renunţa la gazul rusesc.

"Am oprit tranzitul de gaze ruseşti. Acesta este un eveniment istoric. Rusia îşi pierde pieţele, va suferi pierderi financiare", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko.

Costuri pentru ambele părţi

Ucraina se confruntă acum cu pierderea a aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaz.

Rusia şi fosta Uniune Sovietică au petrecut o jumătate de secol construindu-şi o cotă majoră din piaţa europeană a gazelor, care la apogeu era de aproximativ 35%, însă războiul a distrus aproape complet această afacere pentru Gazprom.

Conducta Yamal-Europa prin Bielorusia a fost, de asemenea, închisă, iar ruta Nord Stream prin Marea Baltică către Germania a fost aruncată în aer în 2022.

Împreună, diferitele rute au livrat un volum record de 201 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze către Europa în 2018.

Rusia a livrat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2023, în scădere de la 65 de miliarde de metri cubi când a început ultimul contract pe cinci ani în 2020.

În Transnistria, o angajată a companiei energetice locale Tirasteploenergo a declarat pentru Reuters că aceasta a întrerupt furnizarea de încălzire şi apă caldă către gospodării şi că nu ştie când vor fi reluate.

Compania a îndemnat locuitorii să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcoane şi să folosească încălzitoare electrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor