Tacticile sălbatice ale fostului grup Wagner au înclinat războiul din Ucraina în favoarea Rusiei [Studiu]
Pentru occidentali, soluţia părrea inumană. Pentru a compensa performanţele slabe ale trupelor sale în primele luni ale invaziei sale la scara largă în Ucraina, Rusia a format în 2023 unităţi de asalt formate din condamnaţi şi alţi "dispensabili".
Dar pentru guvernul lui Vladimir Putin - pentru care doar victoria a contat - trimiterea valurilor de trupe menite să absoarbă gloanţe a permis unor soldaţi ruşi mai valoroşi să cucerească mai mult teren din Ucraina, potrivit Business Insider.
Laboratorul acestei abordări nemiloase a avut loc la Bătălia de la Bahmut, la sfârşitul anului 2022 şi începutul anului 2023, când Grupul Wagner - un grup de mercenari - a folosit unităţi de asalt formate în principal din persoane încarcerate care au fost graţiate în schimbul participării lor la luptele din Ucraina.
Această abordare, combinată cu lovirea zonei cu bombe planoare, a permis forţelor ruse să cucerească mai mult teren fără a declanşa tulburări interne care să ameninţe domnia lui Putin.
"Wagner - şi bătălia pentru Bahmut, într-o oarecare măsură - a devenit un poligon de încercare pentru forţele ruse pentru a determina cum să exploateze cel mai bine condamnaţii ca forţă dispensabilă", a scris cercetătorul Michael Kofman într-un studiu privind adaptarea militară rusă pentru think tank-ul Carnegie Endowment for Internaţional Peace din Washington, DC. "Metodele grupului Wagner erau brutale şi coercitive, dar eficiente. Armata rusă era interesată de acestea din urmă şi mai puţin preocupată de cele dintâi".
Transformarea infractorilor în soldaţi nu este o idee nouă. Judecătorii din America le ofereau în mod obişnuit inculpaţilor posibilitatea de a alege între a merge la închisoare sau a se înrola în armată (în prezent, armata americană nu acceptă candidaţii cu cazier judiciar, deşi sunt posibile derogări). Dar Rusia a dus acest lucru la un nou nivel din cauza unei nevoi profunde. După ce a pierdut aproximativ 700.000 de soldaţi din cauza deceselor, rănilor sau a dezertărilor în cei aproape trei ani care au trecut de la invazia la scara largă a Ucrainei, Rusia s-a văzut nevoită să recurgă la recrutarea în masă pentru a-şi înlocui pierderile.
Puşcăriile şi închisorile oferă o rezervă uşoară de forţă de muncă dispensabilă, fără a stârni nemulţumirea populară în rândul publicului rus cu privire la recrutare. În ceea ce îi priveşte pe criminali, faptul că mulţi se oferă voluntari pentru echipele de sinucigaşi spune multe despre condiţiile din închisorile ruseşti.
Nu că Rusia ar fi fost vreodată foarte preocupată de viaţa soldaţilor săi. În Al Doilea Război Mondial, Armata Roşie a folosit frecvent batalioane de penali pentru sarcini precum deminarea câmpurilor de mine în timpul focului. Dar chiar şi după aceste standarde, Wagner a fost nemilos. Tacticile sale "se bazau pe simplitate şi pedepse severe pentru a impune respectarea" regulilor, a scris Kofman. Soldaţii care refuzau să înainteze sau care se retrăgeau fără ordine erau pur şi simplu executaţi.
Războiul Wagner a fost dus pe bani puţini. "Unităţile de condamnaţi primeau telefoane mobile ieftine din comerţ, fără cartele SIM", a scris Kofman. "Telefoanele aveau instalate hărţi offline cu puncte de reper indicate numeric şi GPS. Comandanţii Wagner ordonau grupurilor de asalt să avanseze cu aceste puncte de reper prestabilite prin radiouri ieftine, necriptate, iar grupurile de asalt ale deţinuţilor transmiteau înapoi locaţiile lor cu ajutorul unor cuvinte codate".
Potrivit autorului, una dintre tragediile războiului din Ucraina este că aceste tactici au o anumită eficacitate pentru naţiunile dispuse să îşi trateze cetăţenii ca fiind de unică folosinţă. După aproape un an de lupte crâncene, Bahmut a fost capturat în mai 2023. Rusia ar fi suferit până la 100.000 de morţi şi răniţi, potrivit guvernului SUA.
"Raportul de uzură a fost favorabil Ucrainei, la o rată medie de unu la patru în ceea ce priveşte cei ucişi sau grav răniţi, majoritatea victimelor ruse provenind din formaţiunile cu deţinuţi recrutaţi de Wagner", a scris Kofman. "Sursele disponibile public sugerează că 88% din pierderile Wagner pe parcursul bătăliei pentru Bahmut au fost în rândul condamnaţilor".
Pierderile ucrainenilor au fost mai mici, dar resimţite mai acut. "Lupta a secătuit personalul cu experienţă din partea ucraineană, în timp ce armata rusă a putut concentra artileria şi formaţiunile de infanterie consumabile în jurul Bahmut într-o luptă de uzură", a remarcat Kofman.
În mod ironic, în timp ce armata rusă a fost criticată pentru tacticile rigide, unităţile de condamnaţi ale Wagner s-au dovedit adaptabile în circumstanţe disperate. De exemplu, selecţia liderilor săi a fost improvizată. "Mercenarii Wagner stabileau care erau cei mai buni deţinuţi în timpul antrenamentului, iar aceştia erau numiţi comandanţi ai grupurilor de asalt", a scris Kofman.
În unele cazuri, unităţile de condamnaţi se infiltrau şi învăluiau poziţiile ucrainene. În altele, au încercat să îi copleşească pe ucraineni cu valuri multiple venite din direcţii diferite. Răspunzând la foc, ucrainenii îşi dezvăluiau poziţiile, iar atacurile repetate ale Grupului Wagner urmăreau să le consume muniţia. Odată ce condamnaţii îi epuizau pe ucraineni, trupele regulate ale Wagner mergeau să termine treaba.
"Execuţia a fost flexibilă din punct de vedere tactic, unităţile schimbând cursul acţiunii în funcţie de condiţii", se arată în raport.
"Principalii factori care au permis operaţiunile Wagner au fost disponibilitatea condamnaţilor dispensabili din sistemul penitenciar al Rusiei, sprijinul artileriei din partea armatei ruse, care a oferit un avantaj de foc, şi prezenţa unităţilor ruse de sprijin care ţineau flancurile Grupului Wagner pentru a-şi asigura campania".
Puterea Wagner în Rusia a scăzut după ce liderul grupului, Evgheni Prigojin, a murit într-un misterios accident de avion în 2023, după ce a organizat o revoltă eşuată. Mercenarii săi au găsit locuri de muncă profitabile în străinătate, în special în ţările africane bogate în minerale şi cu probleme legate de drepturile omului, ale căror guverne au nevoie de sprijin militar împotriva grupurilor islamiste şi a altor insurgenţi.
Dar moştenirea Grupului Wagner trăieşte în ceea ce Kofman numeşte "wagnerizarea" armatei ruse. Armata rusă se bazează în prezent pe unităţile de asalt Storm-Z (acum Storm-V), formate din oameni prost pregătiţi şi prost echipaţi, scoşi din închisori. Soldaţii se plâng că şansele lor de a supravieţui războiului nu sunt mai mari de 25%, potrivit BBC.
Întrebarea este dacă conceptul de soldat-condamnat este eficient. Studiul Carnegie sugerează că este în unele cazuri, în special în războiul urban, unde structurile oferă mai multă acoperire unităţilor mici de infanterie slab înarmate pentru a ajunge la distanţă de atac a punctelor forte şi a blindatelor inamice. Dar unităţile de deţinuţi nu s-au descurcat prea bine în teren deschis şi în războiul mecanizat, unde sunt necesare tancuri şi alte arme grele. Ca atare, ele sunt cel mai bine utilizate ca forţe auxiliare pentru trupele regulate. Valurile de atacuri în teren deschis au contribuit la creşterea numărului de morţi pe măsură ce Rusia avansa în noiembrie.
Oricum ar fi, poporul rus plăteşte preţul. Cei care supravieţuiesc războiului se întorc acasă, în comunităţile lor, ca cetăţeni liberi, unde unii foşti prizonieri comit aceleaşi infracţiuni - cum ar fi omorul - care i-au făcut în primul rând să fie închişi.
Michael Peck este un scriitor specializat pe probleme de apărare ale cărui lucrări au apărut în Forbes, Defense News, revista Foreign Policy şi în alte publicaţii. Deţine un masterat în ştiinţe politice de la Universitatea Rutgers.