Rata dobânzilor este 21%, dar Vladimir Putin transmite ruşilor că “totul va fi ok”
Preşedintele Vladimir Putin le-a spus ruşilor într-un discurs de Anul Nou că ţara va merge înainte cu încredere în 2025, deşi nu a oferit promisiuni specifice privind economia sau războiul din Ucraina.
Într-o perioadă în care mulţi oameni obişnuiţi sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, iar rata dobânzii de 21% a Băncii Centrale presează întreprinderile şi cumpărătorii de locuinţe, Putin i-a asigurat pe ruşi că bunăstarea lor este principala sa prioritate.
El a încadrat provocările Rusiei ca parte a unei misiuni istorice mai ample, evocând victoriile din trecut, inclusiv rolul său în înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.
Rusia, a spus el, a depăşit încercările, a atins obiective majore şi şi-a consolidat unitatea în primul sfert al secolului XXI - o perioadă care coincide exact cu perioada în care el a fost liderul său suprem.
"Şi acum, în pragul noului an, ne gândim la viitor. Suntem încrezători că totul va fi bine, vom merge doar înainte. Ştim sigur că valoarea absolută pentru noi a fost, este şi va fi soarta Rusiei, bunăstarea cetăţenilor săi", a spus el.
Mesajul său sezonier de trei minute şi jumătate de la Kremlin a fost difuzat la miezul nopţii în fiecare dintre cele 11 fusuri orare ale Rusiei, începând cu Kamceatka şi Ciukotka din Extremul Orient.
Putin a vorbit la exact 25 de ani de când s-a adresat pentru prima dată naţiunii în calitate de preşedinte interimar, după ce Boris Elţîn a demisionat neaşteptat în ultima zi a anului 1999.
Putin, în vârstă de 72 de ani, a adus un omagiu soldaţilor ruşi care luptă în războiul din Ucraina, descriindu-i drept eroi. "Suntem mândri de curajul şi vitejia voastră. Credem în voi”, a spus el.
El nu a făcut nicio referire specifică la situaţia de pe câmpul de luptă sau la perspectivele de încheiere a conflictului după revenirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA la 20 ianuarie. Trump a declarat că va opri rapid războiul, fără a oferi detalii.
Pierderi în Ucraina
În 2024, forţele ruse au avansat în Ucraina cu cel mai rapid ritm din 2022, primul an al războiului, şi controlează aproximativ o cincime din ţară. Cu toate acestea, câştigurile au avut loc cu preţul unor pierderi importante, deşi nedeclarate, în oameni şi echipamente.
În 2024, Rusia a fost invadată pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, când Ucraina a cucerit o parte din vestul regiunii Kursk într-un contraatac surpriză la 6 august.
Rusia nu a expulzat încă forţele ucrainene din Kursk, în ciuda aducerii a peste 10 000 de soldaţi din Coreea de Nord, conform evaluărilor ucrainene, sud-coreene şi americane. Rusia nu a confirmat şi nici nu a infirmat prezenţa acestora.
"Pentru a susţine chiar şi avansul foarte lent în Ucraina, Rusia a fost forţată să ignore ocuparea de luni de zile a unei părţi a propriului teritoriu de către forţele ucrainene", a declarat expertul britanic în securitate Ruth Deyermond.
Deyermond, într-o lungă discuţie postată pe X, a sugerat că eforturile lui Putin de a prezenta Rusia ca o putere mondială de vârf au fost subminate şi de răsturnarea principalului său aliat din Orientul Mijlociu, fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad, şi de dependenţa sa tot mai mare de China.
Putin, cel mai longeviv conducător al Rusiei de la Iosif Stalin încoace, a declarat pe 19 decembrie că, sub conducerea sa, ţara s-a îndepărtat de "marginea abisului" şi a respins ameninţările la adresa suveranităţii sale.
În retrospectivă, a spus el, nu ar fi trebuit să aştepte până în februarie 2022 pentru a-şi lansa "operaţiunea militară specială" în Ucraina, termenul pe care încă îl foloseşte pentru invazia la scara largă a vecinului Rusiei.