Un pârâu din Rusia a fost recunoscut oficial drept medicament natural anti-mahmureală

. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.06.2014

Locuitorii regiunii ruse din Bashkiria au descoperit proprietăţi speciale de vindecare într-un pârâu care curge în apropiere de satul Sosnovka. Localnicii numesc această sursă de apă „Beţivul”: atât pentru faptul că are formă de zig-zag, în maniera unui beţiv care nu se ţine pe picioare, cât şi pentru faptul că localnicilor le place să organizeze petreceri, unde se bea zdravăn vodcă, în apropierea acestuia.

Printre oameni, în fapt, există o legendă larg răspândită care spune că cel care bea din acest pârâu, după o beţie zdravănă, va observa că mahmureala îi trece cât ai bate din palme. Şi cum această legendă a stârnit curiozitatea, unii oameni de ştiinţă rusi au început să proprietăţile de "vindecare" cu apă din pârâu şi au emis verdictul: apa pârâului este un adevărat medicament natural anti-mahmureală.

Explicaţia a fost foarte simplă: pe malurile pârâului cresc diferite tipuri de sălcii a căror scoarţă, în contact cu apa, degajă salicina, creând un fel de aspirină, complet naturală. Ce se întâmplă, din punct de vedere biologic, este că în timpul mahmurelii, în capilare, se formează cheaguri de eritrocite care provoacă dureri de cap. Salicina le dizolvă, ştergând toate efectele dureroase ale consumului de alcool.

Pârâul cu aspirină naturală, un miracol pentru bărbaţii ruşi

25% dintre bărbaţii ruşi mor înainte de vârsta de 55 de ani, în comparaţie cu doar 7% dintre britanici, spune un studiu efectuat de Centrul pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din Moscova împreună cu Universitatea din Oxford şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii din Lyon. Alcoolul şi tutunul sunt principalele cauze ae decesurilor timpurii. Mai nou, un alt studiu - efectuat de Centrul pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din Moscova împreună cu Universitatea din Oxford şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii din Lyon - demonstrează că riscul va creşte substanţial atunci când ecuaţie intervine vodka.

Alcoolul a avut întotdeauna un impact negativ asupra stării de sănătate a ruşilor şi experţii subliniază că în ultimii ani au fost înregistrate fluctuaţii semnificative, ca urmare a strategiilor guvernelor şi politicilor cu privire la vodcă: scădere în perioada lui Gorbaciov, din cauza nepopularei sale cruciade împotriva alcoolului, creştere cu Elţîn (instabilitate socială, împreună cu revenirea consumului masiv de vodkă) şi din nou în scădere după politica mai restrictivă introdusă în 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor