Povestea vorbei: Darul beţiei

Caniculă şi sete în Bucureşti (Epoch Times România)
Adrian Bucurescu
13.05.2013

Pe lângă darul vorbirii, unii români mai pot avea şi darul beţiei. Beţia e o veche meteahnă, ce-i drept, nu doar în ţara noastră, ci şi prin cele străinătăţi, şi nu a putut fi stârpită niciodată. Având o vechime impresionantă, acest nărav a pătruns adânc în proverbele şi zicalele noastre.

Aşadar, a fi beat se mai zice şi a se afuma, a se chercheli, a da cu căciula în câini, a se face cocă, a fura luleaua neamţului, a lua ciocârlanul de coadă, a se machi, a se matofi, a se matosi, a mirosi a ceaţă, a se tămâia, a se aghezmui, a se trosni, a se trotila, a se tufli, a se turti, a se face cuc, a umbla pe şapte cărări, a se vărui, a se vopsi etc.

De la o blândă ameţeală se poate ajunge la gradul superlativ, adică beat cui, beat mangă, beat criţă sau chiar beat mort! Regional, mangă înseamnă ”surpătură în mal; prăpastie; drum sub nivelul ogoarelor din jur”, deci o prăbuşire. Mangă mai înseamnă şi ”mită; şperţ; om încăpăţânat”. Criţă este denumirea veche a oţelului.

Omul beat e, cum se mai spune, abţiguit, pilit, candriu, turlac, vâjâit, amnărit, învinoşat, chermeleu, şumen, târnosit, turtit, achiu, afanisit, arămit, chilacciu, chiurluit, cleios, flecuit, împuşcat în aripă, într-o dungă, matrafoxat, mazgugur, trăscănit etc.

În fine, cine intră în cârciumă nu intră să se închine. Vinu-i capătul minţii; îmbată şi sfinţii. Cu bărbatul băutor nu faci pită în cuptor. Îi cată mustăţile spre fundul oalei. Nu-i place băutura, ca la căţeluş untura. Ţara moare de tătari şi el bea cu lăutari. Şi-a băut şi căciula din cap.

Omul când e beat se crede împărat. Mai mulţi se îneacă în băutură decât în apă. Nu beau doar bărbaţii, ci şi femeile. Astfel, dacă bărbatul bea, jumătate din casă arde; dacă femeia bea, toată casa arde. Lucru mai rar:

Mândra bea şi chefuieşte,

Mândrul tace şi plăteşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor