Statul rus îi 'nărăveşte' pe ruşi cu beţia şi apoi luptă cu alcoolismul (presa poloneză)

(photos.com)

Nu este primul secol când Rusia duce şi pierde războiul acerb cu unul dintre cei mai periculoşi duşmani ai săi: alcoolul. Începutul acestui an a fost marcat de o nouă bătălie cu 'morile de vânt': au fost majorate preţurile şi introduse restricţii pentru vânzarea de băuturi alcoolice. Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, statul rus este obligat să lupte cu alcoolismul pentru că el însuşi a 'nărăvit' poporul la beţie.

Pe vremea lui Petru I, care era numit 'cel mare' pentru că lua pământurile vecinilor, imensele sume necesare aventurilor sale belicoase erau obţinute de visterie prin vânzarea de 'vin din pâine', un fel de vodcă de 12 grade care se comercializa neînsoţită de gustări în cârciumile ţariste. Petru I a decretat că în aceste localuri un ţăran putea să bea până când va pierde tot ce avea asupra sa, cu excepţia cruciuliţei de la gât, iar o femeie care încerca să-şi scoată soţul din cârciumă înainte ca acesta să ajungă la acest stadiu risca să-şi piardă mâna.

Ţarul rus îi obişnuia cu alcoolul şi pe soldaţi. În timpul expediţiilor militare, soldaţii săi primeau zilnic, pe lângă banii aferenţi, 1,5 litri de vin din pâine (echivalentul a 0,75 litri de vodcă). O parte era, fără îndoială, vândută de aceştia, însă o parte era consumată, astfel că soldaţii lui Petru I se duceau la luptă 'chercheliţi'. De altfel, nici Petru I nu se dădea în lături de la alcool: se spune că de câteva ori pe săptămână el era dus în pat beat criţă.

Bea regulat şi îşi alcooliza poporul şi Stalin, continuă relatarea cotidianul polonez. În timpul meselor de la Kremlin şi din reşedinţele de lângă Moscova, stropite din belşug cu alcool, Stalin le dădea bebeluşilor cu care veneau uneori oaspeţii să lingă un deget înmuiat în vin, iar copiilor ceva mai mari le dădea câte un păhărel.

Gazeta Wyborcza aminteşte şi de cele 100 ml de pe front: o porţie de spirt care îi era distribuită zilnic fiecărui soldat al Armatei Roşii. Astfel, milioane de bărbaţi consumau în fiecare zi echivalentul unui sfert dintr-o sticlă de vodcă, întorcându-se acasă dependenţi de alcool.

Însă, în pauzele dintre perioadele de alcoolizare a poporului, statul lupta pentru trezie. Eficientă în acest sens s-a dovedit Ecaterina cea Mare, nepopulară printre ruşi. Ea a reuşit să le impună nobililor restricţii pentru producţia de alcool tare, în funcţie de numărul de ţărani şi argăţimea pe care o deţinea. Pierzând posibilitatea de a miza pe cantitate, producătorii au început să majoreze calitatea, ceea ce a dus inclusiv la reducerea consumului.

Când la putere în Rusia au venit bolşevicii, ei au lăsat în vigoare interdicţia asupra producţiei de vodcă, interdicţie ce funcţiona de la începutul Primului Război Mondial. Cetăţeanul sovietic a putut bea prima sută de vodcă autohtonă abia în 1924. Această 'minune', care a stârnit o mare însufleţire populară şi era denumită 'rîkovka' de la numele şefului de guvern Aleksei Rîkov, avea o tărie de 30 de grade şi se remarca printr-un gust execrabil.

Ruşii îşi amintesc cu groază de restricţiile impuse consumului de alcool pe vremea lui Gorbaciov şi continuă să spună bancuri despre acea perioadă. Cu toate acestea, respectivele restricţii au adus destul folos: în anii cât acestea au fost în vigoare s-au născut mai mulţi copii, a atins un nivel record durata de viaţă a ruşilor.

Cum stau astăzi în Rusia lucrurile cu consumul de alcool este cunoscut. Statisticile de stat arată de ani de zile că un rus consumă în medie 15 litri de spirt curat pe an, adică extrem de mult. Însă experţii afirmă că, împreună cu alcoolul fabricat clandestin în provincie, cu lichidele de curăţat parbrize şi alte 'roade' ale inventivităţii umane, consumul ajunge la 18 litri pe cap de locuitor, adică la 90 de sticle de vodcă. Dacă din calcul sunt scoşi copiii, bătrânii şi musulmanii care evită consumul de alcool, rezultă că un bărbat rus consumă pe an circa 180 de sticle de vodcă, iar pe zi - exact acele o sută de grame cu care îi alimenta Stalin pe soldaţi.

Acum a venit timpul să înceapă o nouă etapă în lupta cu alcoolismul. Brusc, tocmai cu 36% s-a scumpit vodca. În prezent, preţul minim la această băutură este de 170 de ruble, iar tot ce se va vinde mai ieftin nu sunt decât nişte băuturi contrafăcute periculoase, atenţionează autorităţile. Berea a dispărut din chioşcurile şi cantinele din gări şi poate fi cumpărată, la fel ca alte băuturi alcoolizate, doar în intervalul orar 8.00-23.00.

Comentatorii afirmă că ruşii vor inventa din nou cum să eludeze legea aspră şi vor bea tot atât de mult ca înainte. Se pare, însă, că deocamdată lucrurile nu stau aşa: locuitorii marilor oraşe au început să bea mai puţin, în orice caz mai puţină vodcă. În modă a intrat un nou mod de viaţă, fără alcool şi tutun, conchide cotidianul polonez.