Kârgâzstan: vodca (de contrabandă!) vine prin conductă

Caniculă şi sete în Bucureşti
Caniculă şi sete în Bucureşti (Epoch Times România)

Când, luna trecută poliţia de frontieră din Kârgâzstan a descoperit-o, în timpul unei patrule în apropierea râului Cu, în primul moment s-a gândit că este vorba despre o conductă construită ilegal de contrabandiştii din Kazahstan pentru a transfera petrol la un preţ bun pe piaţa neagră locală.

Dar, câteva momente mai târziu, agenţii au fost uimiţi descoperind că această conductă secretă, construită la graniţa dintre cele două ţări asiatice, era folosită de traficanţi nu pentru a contrabanda petrol, ci vodcă.

Piaţa neagră

"Conducta de alcool ", care a fost imediat demontată de poliţia din Kârgâzstan, era lungă 500 de metri, are un diametru de 20 cm şi trecea pe sub râul Cu, care marchează graniţa dintre cele două ţări asiatice. Conducta ar fi fost construită în urmă cu câteva luni şi în cursul acestui timp ar fi transportat mii de litri de alcool, în cea mai mare parte vodcă. În Kârgâzstan, o ţară săracă şi predominant muntoasă, cererea de vodcă este foarte mare, dar preţul per litru de alcool este mult mai mare decât în ţara vecină, care de altfel, este cel mai mare producător vodcă din regiune.

De asemenea, anul trecut, guvernul kârgâz a stabilit un preţ minim pentru vodcă tocmai pentru a reduce consumul. Aceasta, desigur, a alimentat piaţa neagră din ţara vecină şi "conducta de vodcă" este doar unul din proiectele kârgâzilor de a se aproviziona cu băutură ieftină din Kazahstan.

Corupţia

Pentru moment, autorităţile locale nu au descoperit încă cine a pus pe picioare traficul ilegal de vodcă şi mai ales cum a fost posibil ca poliţia de frontieră să nu observe nimic luni de zile.

Corupţia, atât în Kazahstan şi Kârgâzstan este pe ordinea de zi şi nici una din ţările asiatice nu ar fi surprinse dacă în spatele comerţului ilegal s-ar afla chiar membri ai poliţiei de frontieră sau guvernelelor locale.

În plus, la nivel internaţional, există temeri că ideea de "conducte alcoolice" va inspira marile carteluri internaţionale de traficanţi, în special latino-americani, care până acum s-au dovedit a fi cei mai "inovatori" în transportul de produse ilegale de la o ţară la alta.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe