Un oficial sârb vizitează Moscova şi califică sancţiunile UE la adresa Rusiei drept "isterie anti-rusească"

Şeful pro-rus al Agenţiei de Securitate şi Informaţii din Serbia (BIA), Aleksandar Vulin (st) şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov (Captură ecran)
D.B.
23.08.2022

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, s-a întâlnit luni, la Moscova, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o vizită rară a unui oficial de stat din Europa, subliniind refuzul Belgradului de a se alătura sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, informează AFP.

Vulin este cunoscut pentru poziţia sa pro-Rusia şi anti-occidentală şi a declarat că i-a spus lui Lavrov că "Serbia este singurul stat din Europa care nu a introdus sancţiuni şi nu a făcut parte din isteria anti-rusească".

Considerat "omul Moscovei" în cadrul guvernului sârb, Vulin a pledat pentru crearea "Lumii sârbeşti", care i-ar uni pe toţi sârbii din Balcani sub un singur drapel şi condusă de preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Vulin a spus că Serbia ar trebui să renunţe la obiectivul său de aderare la UE şi să se îndrepte în schimb spre Moscova şi a atacat adesea vecinii Serbiei şi pe liderii acestora, tratându-i în mod dispreţuitor.

Oficialii opoziţiei sârbe au pus la îndoială scopul vizitei lui Vulin la Moscova, în condiţiile în care urmează să se formeze un nou guvern sârb - mult aşteptat după alegerile generale din aprilie. Cei mai mulţi cred că deplasarea sa în Rusia a fost organizată de Moscova ca o modalitate de a face presiuni asupra Belgradului pentru a-l include în noul cabinet.

Lavrov plănuia să viziteze Belgradul în iunie, dar vecinii Serbiei, membri NATO, au refuzat să permită avionului său să survoleze teritoriul lor.

Vulin a declarat luni, într-o declaraţie de la Moscova, că "regretă profund faptul că ministrul Lavrov a fost împiedicat să viziteze Belgradul în iunie prin voinţa altor ţări" şi a susţinut că, prin interzicerea vizitei oficiale a ministrului Lavrov în Serbia, "au fost încălcate toate principiile dreptului internaţional".

Anul trecut, Vulin a creat un "grup de lucru" cu Nikolai Patruşev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Kremlinului, pentru a combate "revoluţiile colorate" - o serie de proteste în masă care au dus uneori la răsturnarea regimurilor din fosta Uniune Sovietică, fosta Iugoslavie, Orientul Mijlociu şi Asia.

Serbia încearcă în mod oficial să devină membră a Uniunii Europene, dar politica pe care o duce de ani de zile nu face decât să o îndepărteze de acest ţel, apropiind-o în schimb de aliatul slav tradiţional Rusia, dar şi de China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor