Un oficial sârb vizitează Moscova şi califică sancţiunile UE la adresa Rusiei drept "isterie anti-rusească"
alte articole
Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, s-a întâlnit luni, la Moscova, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o vizită rară a unui oficial de stat din Europa, subliniind refuzul Belgradului de a se alătura sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, informează AFP.
Vulin este cunoscut pentru poziţia sa pro-Rusia şi anti-occidentală şi a declarat că i-a spus lui Lavrov că "Serbia este singurul stat din Europa care nu a introdus sancţiuni şi nu a făcut parte din isteria anti-rusească".
Considerat "omul Moscovei" în cadrul guvernului sârb, Vulin a pledat pentru crearea "Lumii sârbeşti", care i-ar uni pe toţi sârbii din Balcani sub un singur drapel şi condusă de preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Vulin a spus că Serbia ar trebui să renunţe la obiectivul său de aderare la UE şi să se îndrepte în schimb spre Moscova şi a atacat adesea vecinii Serbiei şi pe liderii acestora, tratându-i în mod dispreţuitor.
Oficialii opoziţiei sârbe au pus la îndoială scopul vizitei lui Vulin la Moscova, în condiţiile în care urmează să se formeze un nou guvern sârb - mult aşteptat după alegerile generale din aprilie. Cei mai mulţi cred că deplasarea sa în Rusia a fost organizată de Moscova ca o modalitate de a face presiuni asupra Belgradului pentru a-l include în noul cabinet.
Lavrov plănuia să viziteze Belgradul în iunie, dar vecinii Serbiei, membri NATO, au refuzat să permită avionului său să survoleze teritoriul lor.
Vulin a declarat luni, într-o declaraţie de la Moscova, că "regretă profund faptul că ministrul Lavrov a fost împiedicat să viziteze Belgradul în iunie prin voinţa altor ţări" şi a susţinut că, prin interzicerea vizitei oficiale a ministrului Lavrov în Serbia, "au fost încălcate toate principiile dreptului internaţional".
Anul trecut, Vulin a creat un "grup de lucru" cu Nikolai Patruşev, puternicul secretar al Consiliului de Securitate al Kremlinului, pentru a combate "revoluţiile colorate" - o serie de proteste în masă care au dus uneori la răsturnarea regimurilor din fosta Uniune Sovietică, fosta Iugoslavie, Orientul Mijlociu şi Asia.
Serbia încearcă în mod oficial să devină membră a Uniunii Europene, dar politica pe care o duce de ani de zile nu face decât să o îndepărteze de acest ţel, apropiind-o în schimb de aliatul slav tradiţional Rusia, dar şi de China.