Trump cere Iordaniei şi Egiptului să primească mai mulţi refugiaţi palestinieni: Curăţaţi Gaza!

Distrugeri în Gaza, 2023 (Ahmad Hasaballah/Getty Images)
Jacob Burg
27.01.2025

Preşedintele Donald Trump a declarat sâmbătă că doreşte ca Egiptul, Iordania şi alte naţiuni arabe să accepte mai mulţi refugiaţi palestinieni din Fâşia Gaza, cu scopul de a muta suficientă populaţie din zona distrusă de război pentru a „curăţa” şi a crea un teritoriu palestinian virtual curat.

Trump a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe de întrebări şi răspunsuri de 20 de minute cu reporterii, desfăşurată sâmbătă la bordul Air Force One. El a declarat că a ridicat blocajul impus de fostul preşedinte Joe Biden asupra trimiterii bombelor de 907 kilograme către Israel, blocaj care fusese instituit pentru a reduce victimele civile în războiul Israel–Hamas, acum întrerupt în cadrul unui armistiţiu fragil.

Trump a spus că a aprobat livrarea bombelor în acea zi, adăugând: „Le-au aşteptat de mult timp.”

Întrebat de ce a ridicat interdicţia, Trump a răspuns: „Pentru că le-au cumpărat.”

Preşedintele şi-a exprimat sprijinul pentru Israel de-a lungul carierei sale politice. În ceea ce priveşte obiectivele sale pentru Gaza, Trump a menţionat o conversaţie telefonică avută mai devreme în acea zi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi a spus că va vorbi duminică cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi.

„Ar fi bine ca Egiptul să primească oamenii”, a spus Trump. „Vorbim probabil despre un milion şi jumătate de oameni, iar noi doar curăţăm totul şi spunem: „Ştiţi, s-a terminat””.

În timpul convorbirii sale cu Abdullah, Trump a declarat că a felicitat Iordania pentru primirea refugiaţilor palestinieni şi i-a spus regelui: „Mi-ar plăcea să primiţi mai mulţi, pentru că mă uit acum la întreaga Fâşie Gaza şi este un dezastru. Este un adevărat dezastru”.

Reinstalarea sau strămutarea refugiaţilor din Gaza ar stârni probabil reacţii negative din partea palestinienilor, care au o legătură cu regiunea. Trump a declarat că zona a trecut prin „multe, multe conflicte” timp de secole şi că reinstalarea ar putea fi „temporară sau pe termen lung”.

„Ceva trebuie să se întâmple. Dar este literalmente un şantier de demolare chiar acum. Aproape totul este demolat, iar oamenii mor acolo”, a spus preşedintele.

„Aşadar, aş prefera să mă implic cu unele dintre naţiunile arabe şi să construiesc locuinţe într-o altă locaţie, unde pot trăi în pace pentru o schimbare”, a adăugat el.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu nu a emis un răspuns imediat la remarcile lui Trump.

După învestirea sa pe 20 ianuarie, Trump a declarat că Gaza trebuie „într-adevăr să fie reconstruită într-un mod diferit”.

„Gaza este interesantă. Este o locaţie fenomenală, pe mare. Cea mai bună vreme, ştiţi, totul este bun. S-ar putea face nişte lucruri frumoase cu ea”, a adăugat el.

Reacţia grupării teroriste Hamas şi a grupurilor aliniate acesteia a fost promptă, organizaţia teroristă Jihadul Islamic Palestinian calificând ideea lui Trump drept „deplorabilă”. Grupul a declarat pentru AFP că planul încurajează „crimele de război şi crimele împotriva umanităţii prin forţarea poporului nostru să îşi părăsească pământul”.

Gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian, o ramură a Frăţiei Musulmane, a luptat alături de Hamas şi alte grupări palestiniene aliate de-a lungul războiului dintre Israel şi Hamas. Acesta este al doilea grup militant ca mărime din Fâşia Gaza şi Cisiordania. Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat drept grup terorist în 1997.

Bassem Naim, din biroul politic al Hamas, a declarat pentru AFP că palestinienii vor respinge aceste planuri, la fel cum au făcut-o şi cu alte idei „de strămutare şi de creare de teritorii alternative de-a lungul deceniilor”.

El a adăugat că locuitorii din Gaza „nu vor accepta nicio ofertă sau soluţie, chiar dacă intenţiile lor aparente sunt bune, sub semnul reconstrucţiei, aşa cum a propus preşedintele american Trump”.

Ministrul israelian al finanţelor, Bezalel Smotrich, un opozant al acordului de armistiţiu din Gaza, a numit ideea lui Trump de a căuta relocarea pentru locuitorii din Gaza o „idee grozavă”.

„Numai o gândirea inovatoare cu idei noi va aduce o soluţie de pace şi securitate”, a spus el.

Reluarea de către Trump a livrărilor de bombe de mari dimensiuni reprezintă o ruptură faţă de Biden, care a blocat livrarea acestora în luna mai pentru a limita un asalt total asupra Rafah, oraşul din sudul Gaza. Israelul a preluat controlul asupra oraşului o lună mai târziu, după ce majoritatea celor un milion de locuitori din Rafah care locuiau sau se adăpostiseră în oraş au fost îndepărtaţi.

La acea vreme, Biden a oprit de la expediere şi 1.700 de bombe de 227 kg care au fost ambalate în acelaşi transport, dar livrate câteva săptămâni mai târziu.

Cea mai recentă acţiune a lui Trump vine în contextul în care acesta sărbătoreşte prima fază a încetării focului între Israel şi Hamas. Luptele sunt oprite, iar Hamas a eliberat o parte dintre ostaticii pe care i-a luat în schimbul sutelor de prizonieri palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.

Cu toate acestea, negocierile din a doua fază a încetării focului nu au început încă, ceea ce ar duce la eliberarea tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas.

Guvernul israelian a ameninţat că îşi va relua războiul cu Hamas - care a început după ce gruparea teroristă a masacrat civili israelieni la 7 octombrie 2023 - dacă ostaticii rămaşi nu vor fi eliberaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor