Maia Sandu, la Kiev: Am convenit că Formula de Pace propusă de Ucraina este singurul mecanism viabil şi eficient pentru a obţine o pace justă şi durabilă
Preşedinta Maia Sandu a vizitat în acest week-end Kievul, vizită menită să reafirme sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina, care de trei ani luptă pentru a-şi apăra libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială. Rezistând agresiunii Rusiei, Ucraina protejează şi pacea din Republica Moldova, au punctat de nenumărate ori autorităţile de la Chişinău.
La Kiev, şefa statului s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denis Şmihal şi preşedintele Parlamentului, Ruslan Stefanciuk. Principalele subiecte ale discuţiilor au vizat cooperarea bilaterală, continuarea conectării infrastructurii celor două ţări, comerţul, colaborarea în procesul de aderare la Uniunea Europeană, securitatea regională, precum şi solidaritatea în faţa provocărilor comune.
Un subiect important de pe agendă s-a referit la criza energetică provocată de Rusia, care a majorat preţurile la energie pe malul drept al Nistrului, a lăsat cetăţenii de pe malul stâng fără căldură şi electricitate şi poate avea consecinţe asupra securităţii regionale.
„Invazia brutală la scară largă a Rusiei în Ucraina – care se apropie acum de cel de-al treilea an – continuă să modeleze priorităţile comune: securitatea, rezilienţa şi calea spre pace. Vom fi întotdeauna recunoscători poporului ucrainean. Curajul şi sacrificiile dumneavoastră protejează Moldova de război. Vă suntem profund recunoscători şi nu vom uita niciodată acest lucru.
Poporul Republicii Moldova a fost şi este solidar cu Ucraina. Suntem mândri că am oferit adăpost şi sprijin ucrainenilor aflaţi în nevoie. Astăzi, am reafirmat sprijinul de neclintit al Republicii Moldova pentru integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional. Am convenit că Formula de Pace propusă de Ucraina este singurul mecanism viabil şi eficient pentru a obţine o pace justă şi durabilă.
Sper ca anul 2025 să aducă pacea pe care ne-o dorim cu toţii. Pace nu doar pentru ucraineni, ci pentru întreaga regiune şi întregul continent. O pace care să fie justă, durabilă şi susţinută de garanţii de securitate solide pentru Ucraina. O astfel de pace durabilă necesită justiţie, rezilienţă şi parteneriate puternice. Acest lucru înseamnă nu doar încheierea acestui război, ci construirea unui viitor în care agresiunea nu mai are loc”, a declarat Maia Sandu la conferinţa de presă de la Kiev.
Lidera de la Chişinău a mai specificat că în timp ce Ucraina luptă pentru pace, Rusia continuă să atace în mod deliberat şi brutal infrastructura civilă a ţării vecine, acţiuni ce pun, de asemenea, în pericol Republica Moldova, cu drone care traversează spaţiul nostru aerian şi resturile acestora care cad pe teritoriul nostru.
„Rusia intensifică, de asemenea, atacurile sale hibride, vizând Republica Moldova prin noi eforturi deliberate de a destabiliza ţara noastră. După încercările fără precedent de a interfera în alegerile şi referendumul nostru – încercări care nu au reuşit să ne deraieze progresul – următoarea mişcare a Rusiei a fost orchestrarea unei crize energetice.
Preţurile la electricitate au crescut pe malul drept al Nistrului. Cei care trăiesc în regiunea transnistreană a Moldovei, ţinuţi ostatici de un regim neconstituţional, sprijinit de Rusia timp de peste trei decenii, sunt acum lăsaţi în frig şi întuneric. Acest regim a exploatat mult timp oamenii de pe malul stâng, lăsându-i în imposibilitatea de a-şi permite preţurile de piaţă pentru energie şi bunuri esenţiale şi blocându-le accesul la oportunităţile şi sprijinul pe care le merită.
Aceasta este o strategie calculată. Rusia urmăreşte să creeze haos social şi economic, să alimenteze tensiunile de-a lungul Nistrului şi să instaleze un guvern pro-Kremlin la Chişinău, având ca obiectiv final consolidarea prezenţei sale militare ilegale în regiunea transnistreană şi utilizarea Moldovei împotriva Ucrainei.
Domnule Preşedinte Zelenski, dragi cetăţeni ai Ucrainei, fiţi siguri: Moldova îşi apără poziţia. Ne apărăm democraţia şi menţinem ţara noastră puternică. Moldova va rămâne un vecin de încredere şi un susţinător ferm al Ucrainei”, a reiterat preşedinta Maia Sandu.
Totodată, şefa statului a mai punctat că împreună cu preşedintele Zelenski, au analizat soluţii pentru a împiedica transformarea crizei energetice create de Moscova într-o criză de securitate.
„Moldova şi Ucraina vor lucra împreună – şi cu Uniunea Europeană – pentru a proteja oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului de şantajul Rusiei. Am reafirmat, de asemenea, angajamentul nostru comun pentru o reintegrare paşnică a Republicii Moldova. O condiţie esenţială pentru aceasta este retragerea trupelor ruseşti, staţionate ilegal pe teritoriul nostru, într-un mod paşnic.
În cadrul vizitei, preşedinta Sandu s-a întâlnit şi cu premierul Denis Şmihal şi cu speakerul Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre consolidarea cooperării în mai multe domenii şi măsuri pentru menţinerea stabilităţii regionale.
„Împreună cu Ucraina, suntem mai puternici şi pregătiţi să oferim soluţii concrete pentru a proteja cetăţenii noştri, inclusiv din regiunea transnistreană, şi pentru a asigura securitatea energetică pentru toţi”, a declarat Preşedinta Sandu.
La Kiev, Maia Sandu şi Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, au vizitat Institutul Naţional de Cancer, unde au întâlnit copii care primesc tratament de lungă durată. Preşedinta Sandu a menţionat curajul şi rezilienţa acestora, precum şi dedicarea personalului medical care luptă pentru viaţa celor mici. Programul a inclus şi o întâlnire cu experţi în domeniul politicii externe şi securităţii la New Europe Centre.