Un nou partid pro-Rusia a apărut pe scena politică din Polonia

Mateusz Piskorski, liderul partidului Zmiana.
Mateusz Piskorski, liderul partidului Zmiana. (Captură Foto)

Un nou partid pro-Rusia a intrat pe scena politică poloneză şi speră să câştige până la 12% din voturi la alegerile care vor avea loc în acest an, conform EUObserver.

Zmiana – înseamnă “schimbare” – are o puternică atitudine anti-SUA şi susţine politica preşedintelui rus Vladimir Putin, considerând Rusia un aliat natural atât pentru Polonia cât şi pentru Uniunea Europeană.

Mateusz Piskorski, liderul Zmiana, neagă că există o agresiune rusă împotriva Ucrainei, este de partea separatiştilor pro-ruşi, susţine că referendumul de secesiune al Crimeei (considerat ilegal de UE şi ONU) a fost corect, şi critică politica “de confruntare” şi “anti-rusă” a guvernului polonez.

Recenta apariţie a postului de radio şi website de ştiri Sputnik, care recunoaşte că Zmiana răspândeşte punctul de vedere al Rusiei şi al unor website-uri precum Vilnus’ şi Lviv’s People’s Republic, care cer polonezilor să îşi recupereze teritoriile din Lituania şi Ucraina, întăresc ideea că apariţia partidului este un semn clar că propaganda lui Putin îşi face loc în peisajul politic şi mediatic polonez.

Zmiana a fost analizat chiar şi de către Consiliul de Securitate al ONU dar, pentru moment, nu s-au găsit dovezi ale unor legături directe cu entităţile ruse, susţine EUObserver.

Piskorski a fost implicat anterior în partidul populist latifundiar Samoobrona. În prezent, Zmiana încearcă să facă apel la un electorat similar, sperând să amăgească fermierii polonezi care au avut de suferit în urma sancţiunilor împotriva Rusiei, care includ şi o interdicţie asupra majorităţii exporturilor alimentare ale UE.

Partidul Zmiana plănuieşte să se opună “interferenţei americane” pe continentul european şi aşa-zisei “opţiuni Atlantice” pentru economia şi securitatea internaţională.

Între timp, suportul polonez pentru NATO nu a fost niciodată la fel de puternic cum este astăzi – 80% dintre polonezi susţin statutul ţării lor de membră a NATO, în timp ce doar 3% ar prefera ca Polonia să părăsească alianţa militară vestică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.