Un incendiu de vegetaţie provoacă pagube "ireparabile" celebrelor statui Moai din Insula Paştelui

Un incendiu de vegetaţie a deteriorat serios statuile moai din Insula Paştelui
Un incendiu de vegetaţie a deteriorat serios statuile moai din Insula Paştelui (Youtube - captură ecran)

Un incendiu de pădure care a distrus o parte din Insula Paştelui a carbonizat unele dintre figurile monumentale din piatră sculptată, cunoscute sub numele de Moai, au declarat autorităţile locale citate de The Guardian.

Se pare că incendiul a cuprins parcul naţional Rapa Nui, situat la 3.500 km de coasta de vest a Chile, provocând daune "ireparabile" sitului arheologic.

"Mai mult de 100 de hectare au fost afectate în sectorul Rano Raraku, care include zona umedă şi sectorul Moai", a precizat, joi, Parcul Naţional într-o declaraţie pe pagina sa oficială de Facebook.

Un incendiu de vegetaţie a deteriorat serios statuile moai din Insula Paştelui
Un incendiu de vegetaţie a deteriorat serios statuile moai din Insula Paştelui (Youtube - captură ecran)

Carolina Perez, subsecretar de stat pentru patrimoniu cultural, a declarat că insula - care se află la 3.500 km de coasta de vest a Chile - a fost mistuită de flăcări începând de luni.

Rapa Nui are peste 1.000 de statui de piatră - capete gigantice despre care se crede că au fost sculptate pentru prima dată în secolul al XIII-lea de către primii locuitori ai insulei. Zona din jurul vulcanului Rano Raraku, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, a fost, se pare, cea mai afectată.

Se estimează că în acea zonă se află câteva sute de Moai, precum şi în cariera de unde se extrage piatra folosită pentru sculptura acestor monumente.

Zona din jurul vulcanului Rano Raraku, un sit al patrimoniului mondial Unesco, a fost, se pare, cea mai afectată.

Ariki Tepano, directorul comunităţii Ma'u Henua, responsabil de gestionarea şi întreţinerea parcului, a descris pagubele ca fiind "ireparabile".

Un incendiu de vegetaţie a deteriorat serios statuile moai din Insula Paştelui
Un incendiu de vegetaţie a deteriorat serios statuile moai din Insula Paştelui (Youtube - captură ecran)

"Moai-urile sunt complet carbonizate şi se poate vedea efectul focului asupra lor", a spus el.

Primarul Insulei Paştelui, Pedro Edmunds Paoa, a declarat că, în opinia sa, incendiul "nu a fost un accident", declarând pentru postul local Radio Pauta că "toate incendiile de pe Rapa Nui sunt provocate de oameni".

"Pagubele provocate de incendiu nu pot fi reparate. Crăparea unei pietre originale şi emblematice nu poate fi recuperată, indiferent de câte milioane de euro sau de dolari sunt investite în ea", a adăugat Edmunds Paoa.

Cercetătorii de la Universitatea Binghamton au descoperit că statuile Moai din Insula Paştelui au fost construite în apropierea unor surse de apă dulce.

Parcul a declarat că o "lipsă de voluntari" a îngreunat capacitatea oficialilor de a ţine focul sub control. Pagubele totale ale sitului nu au fost încă evaluate.

Incendiul survine la doar trei luni după ce insula a fost redeschisă turismului pe 5 august, după doi ani de închidere din cauza Covid-19.

Înainte de pandemie, Insula Paştelui - unde principala sursă de trai este turismul - primea 160.000 de vizitatori pe an, cu două zboruri zilnice.

Dar odată cu sosirea Covid-19 în Chile, activitatea turistică a fost complet suspendată.

Insula a fost mult timp locuită de populaţia polineziană, înainte ca Chile să o anexeze în 1888. Se crede că monumentele reprezintă strămoşii în viaţă ai polinezienilor din Insula Paştelui şi că au fost odată legate de activitatea rituală, formând un punct de atracţie pentru comunităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură