Explozia demenţei, legată de unul dintre alimentele preferate ale Americii - carnea procesată

Mezeluri. (Sean Gallup / Getty Images)
Redacţia
07.02.2025

Un studiu controversat, finanţat de guvern, sugerează că mâncatul excesiv de carne procesată şi slănină poate creşte riscul de demenţă mai târziu în viaţă, scrie Daily Mail.

Cercetătorii de la Harvard au analizat 133.000 de adulţi patru decenii şi au evaluat cât de multă carne roşie procesată şi neprocesată au consumat în medie pe zi.

Ei au constatat că dacă se consumă o porţie de carne roşie procesată - aproximativ două felii de şuncă sau un singur cârnat - riscul de demenţă creşte cu 13%.

Studiul a concluzionat că o persoană şi-ar putea reduce riscul de a suferi de această afecţiune cu 28% înlocuind o porţie pe zi de carne roşie procesată cu aceeaşi cantitate de peşte.

Descoperirea mai controversată a echipei a fost că, dacă se consumă cel puţin o porţie de carne neprocesată pe zi - o friptură de vită, carne tocată sau miel, de exemplu -, obiceiul a fost legat de o creştere cu 16% a şanselor de declin cognitiv, care este un precursor al demenţei.

Este bine cunoscut faptul că excesul de carne roşie procesată este legat de cancerul de colon din cauza substanţelor chimice adăugate cu rol de conservanţi.

Experţii au citat, de asemenea, deficienţe în cercetările recente privind carnea roşie neprocesată, sugerând că acestea arată doar observaţii şi nu ţin cont de alţi factori de stil de viaţă.

De asemenea, studiul nu a analizat friptura, una dintre cele mai comune cărnuri neprocesate din America.

Rezultatele studiului ar trebui tratate cu precauţie, deoarece cercetările anterioare nu au găsit întotdeauna o legătură între consumul de carne roşie şi demenţă.

Dar un punct forte al noii cercetări este că a analizat persoane care au răspuns la întrebări detaliate privind dieta lor la fiecare doi până la patru ani şi care au fost urmărite pentru a vedea dacă au făcut demenţă timp de decenii - până la 43 de ani.

Carnea roşie procesată conţine nitriţi, adăugaţi pe post de conservanţi, iar aceştia pot face ca moleculele numite radicali liberi să scape de sub control şi să afecteze creierul.

Conţinutul ridicat de sare din alimente precum slăninuţa poate duce, de asemenea, la hipertensiune arterială, deteriorând vasele de sânge, reducând fluxul sanguin către creier şi ducând la demenţă vasculară - al doilea cel mai frecvent tip de demenţă.

Studiul, publicat în revista Neurology, a analizat datele privind profesioniştii din domeniul sănătăţii din SUA care s-au înscris pentru studii de cercetare la vârsta mijlocie.

Aproape 12.000 dintre aceste persoane au dezvoltat demenţă, iar aproape 17.500 de femei voluntare au fost supuse unor evaluări telefonice pentru a-şi evalua funcţiile cognitive - inclusiv memoria, abilităţile lingvistice şi viteza de gândire.

Scorurile obţinute de oameni la aceste evaluări au fost utilizate pentru a calcula „vârsta creierului” pentru abilităţile de gândire, iar vârsta creierului persoanelor care au mâncat prea multă carne roşie a putut fi comparată cu a altor persoane.

Rezultatele sugerează că, statistic, creierul unei persoane a îmbătrânit cu aproximativ 20 de luni, pe baza funcţiilor cognitive, pentru fiecare porţie suplimentară de carne roşie procesată pe care a consumat-o zilnic.

O porţie este de aproximativ 100 de grame de carne, care este de mărimea unui pachet de cărţi.

Memoria verbală a oamenilor - capacitatea lor de a-şi aminti cuvintele şi detaliile poveştilor, de exemplu - a fost mai slabă, fiind echivalentul unui creier cu 20 de luni mai în vârstă, pentru fiecare porţie zilnică suplimentară de carne roşie procesată.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, problemele cognitive autodeclarate de oameni, pe baza răspunsurilor la întrebări despre cazuri în care nu şi-au găsit cuvintele sau s-au rătăcit.

Aceste autoevaluări sunt mai puţin fiabile decât o evaluare de specialitate, dar persoanele care raportează probleme de gândire au adesea dreptate în privinţa lor şi sunt diagnosticate ulterior cu declin cognitiv sau demenţă.

Persoanele care mâncau cel puţin un sfert de porţie de carne roşie procesată pe zi erau cu 14% mai predispuse să raporteze singure probleme cognitive decât cele care mâncau în medie o zecime de porţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor