Este taurina elixirul vieţii? Consideraţii privind suplimentarea
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/02/2025_02_07_477_1738960015_rsz_crp_top.jpg)
De-a lungul istoriei, oamenii - de la oameni de rând la împăraţi - au căutat secretul încetinirii îmbătrânirii. În societatea modernă, oamenii de ştiinţă continuă să cerceteze nutrienţii care luptă eficient împotriva îmbătrânirii. Vom aprofunda un astfel de nutrient care poate ajuta la combaterea îmbătrânirii: taurina.
Taurina, un aminoacid derivat din descompunerea proteinelor, se găseşte în principal în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea de vită, fructele de mare şi produsele lactate. Este, de asemenea, un aditiv comun în băuturile energizante.
Taurina poate fi, de asemenea, sintetizată în mod natural în corpul uman. Această joacă un rol în producţia de energie, ajută la procesarea acizilor biliari şi echilibrează fluidele, sarea şi mineralele.
Studii pe animale şi pe oameni privind taurina
Pe măsură ce îmbătrânim, organismului nostru îi este din ce în ce mai greu să repare leziunile celulelor, ţesuturilor şi organelor, ceea ce duce la o scădere a capacităţii noastre de a combate bolile. În acelaşi timp, nivelurile de taurină din corpul nostru scad odată cu vârsta. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat astfel dacă creşterea nivelului de taurină din organism ar putea încetini îmbătrânirea.
Pentru a testa potenţialul taurinei, oamenii de ştiinţă au efectuat mai întâi cercetări pe animale. Într-un studiu publicat în revista Science în 2023, cercetătorii au administrat taurină maimuţelor care aveau aproximativ 15 ani (echivalentul a 45-50 de ani umani) timp de şase luni. Rezultatele au arătat că, în comparaţie cu grupul de control, maimuţele care au primit taurină au prezentat o creştere a densităţii osoase la nivelul coloanei vertebrale lombare şi al picioarelor, o scădere cu 19 procente a nivelului de zahăr din sânge în post şi reduceri ale greutăţii corporale şi ale procentului de grăsime. În plus, suplimentarea cu taurină a dus la scăderi de aproximativ 36% şi 20% ale concentraţiilor serice ale markerilor de afectare hepatică aspartat aminotransferază şi, respectiv, alanin aminotransferază.
Aceste rezultate indică faptul că taurina aduce beneficii diferiţilor parametri de sănătate la primatele neumane, inclusiv greutatea corporală, densitatea osoasă, glicemia şi sănătatea ficatului. Cu toate acestea, din cauza perioadei de observaţie relativ scurte, efectul taurinei asupra duratei de viaţă a maimuţelor nu a fost analizat, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să efectueze cercetări suplimentare.
Cercetătorii au hrănit apoi cu taurină şoareci de vârstă mijlocie de la 14 luni (echivalentul a 45 de ani umani) până la moartea lor. Rezultatele au arătat că, în comparaţie cu grupul de control, şoarecii care au primit taurină au trăit mai mult, cu o creştere de 10 până la 12 procente a duratei medii de viaţă. Aceste rezultate indică faptul că deficitul de taurină este un factor determinant în îmbătrânirea şoarecilor şi că suplimentarea cu taurină poate prelungi durata de viaţă.
În plus, s-a observat o îmbunătăţire semnificativă a altor indicatori de sănătate comparativ cu grupul de control. Mai exact, taurina a îmbunătăţit forţa musculară, coordonarea şi densitatea osoasă la şoareci, îmbunătăţind în acelaşi timp memoria, reducând anxietatea şi întinerind sistemul imunitar al acestora.
Eficacitatea taurinei la animale se aplică şi la oameni? Un studiu publicat în Nutrition în 2022 a evidenţiat efectele antioxidante ale taurinei asupra femeilor cu vârste cuprinse între 55 şi 70 de ani. Scăderea capacităţii organismului nostru de a face faţă stresului oxidativ este un factor-cheie care împiedică capacitatea noastră de a repara leziunile organismului şi de a preveni îmbătrânirea.
Studiul a constatat că suplimentarea cu taurină poate preveni scăderea enzimei antioxidante superoxid dismutază, reducând astfel stresul oxidativ în timpul procesului de îmbătrânire. Această constatare oferă dovezi substanţiale care susţin taurina ca supliment anti-îmbătrânire.
Doza sigură de supliment pentru taurină
Taurina nu este considerată un aminoacid esenţial, deoarece poate fi sintetizată în corpul uman. Cu toate acestea, sinteza taurinei necesită aminoacizi esenţiali ca precursori, făcându-l un aminoacid esenţial condiţionat.
Numeroase studii au demonstrat că suplimentarea cu o doză regulată de taurină este sigură. Cu toate acestea, ce anume constituie o doză regulată? Într-un studiu pe oameni, participanţii au fost instruiţi să ia 1.500 miligrame de taurină zilnic timp de 16 săptămâni, iar rezultatele au arătat că această doză era sigură.
Cu toate acestea, nu există un standard universal pentru doza adecvată de taurină. În general, un individ sănătos poate suplimenta în siguranţă cu 30 de miligrame pe kilogram de greutate corporală pe zi, ceea ce înseamnă că o persoană care cântăreşte 60 de kilograme poate suplimenta cu 1.800 de miligrame de taurină. Cu toate acestea, este recomandabil să urmaţi sfatul medicului sau doza recomandată indicată pe eticheta produsului atunci când luaţi suplimente de taurină.
Consideraţii privind utilizarea taurinei
Anumite grupuri de persoane nu ar trebui să ia taurină, inclusiv femeile care sunt însărcinate sau alăptează, persoanele cu insuficienţă cardiacă şi cele alergice la taurină.
Pentru majoritatea persoanelor, administrarea unei doze regulate de taurină este sigură. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să vă consultaţi medicul înainte de a adăuga orice supliment nutritiv nou.
Absorbţia şi metabolismul taurinei variază în funcţie de individ. Suplimentarea excesivă cu taurină poate duce la anumite efecte secundare, cum ar fi palpitaţii, dificultăţi de respiraţie, ameţeli, rigiditate musculară şi febră. De asemenea, pot apărea probleme vizuale, cum ar fi vedere înceţoşată, îngustare a vederii şi dureri oculare.
Pentru persoanele care iau alte medicamente, fiţi siguri că taurina nu are interacţiuni severe sau moderate cunoscute cu acestea. Cu toate acestea, taurina poate avea interacţiuni uşoare cu unele medicamente. Dacă sunteţi preocupat de aceste interacţiuni, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
În plus, multe alimente şi băuturi pot conţine taurină adăugată. Prin urmare, atunci când luaţi suplimente de taurină, fiţi conştienţi de prezenţa acesteia în alte alimente.
Nu în ultimul rând, este esenţial să acordaţi atenţie sursei şi calităţii produselor cu taurină.