Canada: Schizofrenia legată de canabis aproape s-a triplat la adulţii tineri după legalizare

Canabis
George Citroner
07.02.2025

Un nou studiu a constatat o creştere a psihozei şi schizofreniei în rândul tinerilor adulţi din Canada care consumă canabis.

Cazurile de schizofrenie legate de canabis aproape s-au triplat din 2006 până în 2022, tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani confruntându-se cu cel mai mare risc. Creşterea a coincis cu legalizarea canabisului în Ontario, Canada, în octombrie 2018.

Noul studiu, publicat în JAMA Network Open, a analizat dosarele medicale ale mai mult de 13,5 milioane de persoane din Ontario. Cercetătorii s-au concentrat pe asocierea dintre tulburarea cauzată de consumul de canabis şi dezvoltarea schizofreniei şi a psihozei nespecificate - care este diagnosticată atunci când o persoană are simptome de psihoză, dar nu suficiente pentru a îndeplini criteriile complete pentru un diagnostic psihologic.

Studiul a constatat că proporţia cazurilor de schizofrenie legate de dependenţa de canabis a crescut de la 3,7 la 10,3% pe parcursul a 16 ani.

Cea mai semnificativă creştere observată la bărbaţii tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani a fost de 18,9%, deşi o creştere mică, dar semnificativă, de 1,8% a fost identificată şi în rândul femeilor din acelaşi interval de vârstă.

Cercetările sugerează că THC sau tetrahidrocanabinolul, principala componentă psihoactivă a canabisului, poate influenţa eliberarea şi semnalizarea dopaminei în regiuni cheie ale creierului, contribuind potenţial la simptomele psihotice la persoanele susceptibile.

Aceste date se adaugă la dovezile tot mai numeroase conform cărora consumul de canabis, în special consumul intensiv, este asociat cu un risc crescut de apariţie a psihozei.

Incidenţa psihozelor a coincis cu legalizarea pe motive medicale

Potrivit cercetătorilor, proporţia cazurilor noi de schizofrenie legate de consumul de canabis a apărut în timpul unei perioade de relaxare semnificativă a reglementărilor privind canabisul în Ontario.

În ciuda creşterii, autorii nu au trasat vreo legătură între legalizarea canabisului şi creşterea schizofreniei cauzate de consumul recreaţional de canabis.

„Politicile contează” – mai ales când vine vorba de expunerea persoanelor la o varietate de produse din canabis cu potenţă ridicată, a declarat Jodi M. Gilman, profesor asociat de psihiatrie la Harvard Medical School, într-un comentariu publicat în JAMA Network Open.

„Pe măsură ce legalizarea canabisului devine mai răspândită, împreună cu o piaţă comercială de canabis în expansiune rapidă, are loc un experiment natural de expunere a populaţiei la pieţele comerciale de canabis”, a spus ea.

Gilman a remarcat că aceste rezultate indică natura complexă a impactului legalizării canabisului asupra sănătăţii mintale.

„Aceste constatări ... evidenţiază provocările metodice de a lega cauzalitatea biologică a unei boli psihiatrice complexe, cum ar fi schizofrenia, cu o schimbare a politicii privind canabisul”.

Cercetătorii studiului au declarat că există trei provocări cheie în corelarea rezultatelor sănătăţii mintale cu schimbările politicii privind drogurile.

Prima este că poate dura ani pentru a observa schimbări în populaţie după legalizarea canabisului. Există, de asemenea, provocări în stabilirea unei cronologii clare între consumul de canabis şi simptomele psihotice. Potenţa şi tipul de produse de canabis utilizate sunt, de asemenea, de obicei neclare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor