Umanitatea va trăi pe credit începând de luni. Am "mâncat" tot ce avea de dat planeta până la finele anului

An de an, ziua în care omenirea începe să trăiască pe credit vine din ce în ce mai devreme. Pentru a-şi asigura consumul curent, oamenii au creat deşerturi, au defrişat, au provocat dispariţia unor specii de animale şi plante.
Ana Ion
05.08.2016

alte articole

Pământul in palma dvs. (Bogdan Florescu / Epoch Times)
Ana Ion
05.08.2016

Începând de luni, 8 august şi până pe 31 decembrie, omenirea va trăi pe credit. Cu alte cuvinte, luni omenirea va epuiza toate resursele pe care planeta le putea regenera până la sfârşitul anului, a calculat Global Footprint Network, un ONG care se ocupă de protecţia mediului, relatează Adevărul.

Potrivit sursei citate, un comunicat semnat de Global Footprint şi World Wide Fund for Nature - două din cele mai mari organizaţii de mediu din lume - anunţă că resursele de apă, de efective de animale, de peşte şi culturi agricole pe care planeta le poate produce până la sfârşitul acestui an vor fi epuizate pe 8 august.

Oamenii au atins acest plafon pentru prima dată la 23 decembrie 1970 iar de atunci situaţia s-a tot repetat, termenul fiind însă devansat din ce în ce mai mult. În 2000 omenirea a ajuns să trăiască pe credit din 4 octombrie pentru ca în 2015, ziua în care resursele pentru anul în curs s-a epuizat să fie 13 august iar activiştii de mediu au calculat că în 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie.

În prezent, potrivit ecologiştilor, „pentru acoperirea consumului, avem nevoie în acest moment de 1,6 planete”, scrie în comunicatul celor două organizaţii.

Ce înseamnă a trăi pe credit? Ei bine (în fapt, ei rău), conform celor două organizaţii, costul supraconsumului este deja vizibil: penuria de apă, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii agricole şi a resurselor piscicole, dispariţia speciilor de animale şi defrişările.

În 2013 Fondul Mondial pentru Natură (WWF) estima că pentru satisfacerea nevoilor umanităţii, ar fi necesară mai mult de o planetă şi jumătate. În prezent, doar 1,6 planete ar putea satisface nevoile oamenilor până în 2050, va fi nevoie chiar de două planete. Creşterea demografică şi consumul individual sunt principalele motive ale acestei situaţii, mai arată sursa citată

Cea mai mare influenţă asupra degradării planetei o au emisiile de dioxid de carbon, CO2 reprezentând „60% din amprenta ecologică globală” pe care o lasă oamenii, a calculat Global Footprint.

În acest context, nu este de mirare că anul 2016 se anunţă a fi unul record în ceea ce priveşte creşterea temperaturilor pe glob.

Potrivit WWF, dezastruosul bilanţ ar putea fi atenuat prin contribuţia fiecărui locuitor al planetei. Oamenilor li se sugerează să consume mai puţina carne, să călătorească mai rar cu avionul şi să îşi cumpere aparate electronice mai eficiente energetic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor