Cum să ne învăţăm copiii să iubească şi să protejeze planeta: trucuri simple

Eco-eticheta: reguli pentru a respecta mediul
Eco-eticheta: reguli pentru a respecta mediul (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Să-i învăţăm pe copii să aibă grijă de planeta pe care locuim este sarcina principală a tuturor părinţilor care doresc să crească un copil conştiincios, responsabil şi sănătos. Vom vorbi despre acei paşi simpli pe care trebuie să-i întreprindem ca să-i ajutăm să devină asemenea persoane. Cunoştinţele şi aptitudinile asimilate de la părinţi sunt foarte importante pentru copii şi vor juca un rol călăuzitor de-a lungul întregii lor vieţi.

Zilnic copiii învaţă ceva nou despre lumea înconjurătoare, studiază natura şi misterele ei. Ei sunt foarte curioşi şi interesaţi de tot ce este neexplorat şi necunoscut — toate acestea îi pot ajuta pe părinţi să-i îndrume în mod practic cum să aibă grijă de planeta noastră Terra.

Trebuie să le sugerăm copiilor să protejăm planeta împreună, povestindu-le despre importanţa anumitor acţiuni în acest sens, cum ar fi:

1. Să folosim o geantă eco ori de câte ori mergem la magazin. De fiecare dată când facem cumpărături ne întoarcem acasă cu zeci de pungi de plastic de unică folosinţă. Aceste pachete reprezintă unul dintre principalii poluanţi ai oraşelor noastre: anual în lume sunt folosite circa 500 de miliarde de pungi de plastic. Fiecare dintre noi foloseşte pachetul nu mai mult de câteva zile, după care acesta ajunge la un depozit de deşeuri pentru a descompune în câteva zeci de ani. În plus, pungile ajung în ocean şi apoi - în stomacurile animalelor marine.

Trebuie să-i arătăm copilului că pungile de unică folosinţă pot fi înlocuite cu un rucsac elegant, un sac de stofă, o geantă pentru cumpărături sau o geantă eco, care nu numai că este practică, dar, de asemenea, nu dăunează mediului (dacă desigur, ulterior, nu le vom arunca la gunoi, ci le vom preda pentru reciclare corespunzătoare la puncte speciale de colectare a hainelor şi lucrurilor vechi).

2. Să sortăm corect gunoiul. Este important să le vorbim copiilor despre însemnătatea sortării adecvate a gunoiului şi predării acestuia pentru prelucrare la punctele de recepţie a deşeurilor pentru reciclare. Pentru a învăţa copilul să deosebească un material de altul pot fi folosite aplicaţiile sub formă de jocuri care există pe internet. Un asemenea joc interesant a fost dezvoltat de revista National Geographic pentru copii ”Recycle Roundup” (Sortarea gunoiului).

3. Să vizionăm împreună cât mai multe filme şi documentare despre natură şi ecologie.

4. Să luăm cu noi recipiente reutilizabile când mergem la cumpărături. Să cumpărăm mai puţine alimente ambalate: 33% din ceea ce noi aruncăm la gunoi – sunt ambalajele produselor alimentare. În multe magazine şi pieţe pot fi achiziţionate produse vrac, ceea ce este mai ecologic şi mai economic.

5. Să cultivăm împreună plante de cameră. Plantele nu sunt doar pentru a înfrumuseţa interiorul, ci şi pentru a purifica şi a îmbogăţi aerul cu oxigen. Creşterea şi îngrijirea florilor de cameră reprezintă o activitate captivantă şi utilă atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

6. Să economisim apa – învăţând copiii să oprească apa atunci când se spală pe dinţi. Să-i spunem copilului cât de importantă este apa pentru viaţă şi de ce este necesar să o folosim raţional. Acelaşi lucru se poate aplica şi atunci când spălăm vasele, de asemenea, tuturor activităţilor casnice în timpul cărora nu este necesar un flux constant de apă.

7. Să-i învăţăm să stingă lumina ori de câte ori ies din cameră, în cazul în care folosim becuri cu incandescenţă. În ceea ce priveşte lămpile fluorescente, acestea ard foarte repede când le deconectăm şi conectăm permanent, aşa că trebuie să-i învăţăm să stingă lumina numai dacă părăsesc camera pentru mai mult de 15 minute.

8. Să nu aruncăm deşeuri periculoase la coşul de gunoi. Povestiţi-i copilului dumneavoastră, de ce nu trebuie să arunce bateriile, acumulatorii şi alte lucruri similare toxice.

9. Alegeţi recipiente din stilă şi nu din plastic. După folosirea sticlei şi plasticului, acestea pot fi duse în punctele de colectare a deşeurilor pentru reciclare. Recipientele din sticlă sunt mai uşor de reciclat, iar plasticul conţine multe substanţe nocive.

10. Să-i învăţăm să folosească cât mai des recipiente eco de folosinţă multiplă. Aceste sticle sunt confecţionate din material durabil şi ecologic şi pot servi mult mai mult timp.

11. Folosirea deşeurilor alimentare cu un scop anumit. Dacă aveţi o grădină sau parcelă, organizaţi un teren pentru prepararea compostului — a îngrăşămintelor organice naturale pentru cultivarea plantelor. Spuneţi-le copiilor despre o metodă simplă şi utilă de prelucrare a resturilor de legume, fructe, verdeţuri etc. – deşeuri care sunt aruncate de mulţi oameni în mod nechibzuit. O activitate uşoară în aer liber va întări sistemul imunitar al copilului şi îi va îmbunătăţi starea de spirit.

12. Să deprindem copilul să activeze regimul de economisire a energiei electrice. Calculatoarele, televizoarele şi alte electrocasnice sunt dotate cu funcţia de economisire a energiei. Este important să le arătăm copilului cum se setează cei mai buni parametri de economisire a energiei pe timp de zi şi să-i reamintim să deconecteze pe timp de noapte toate aparatele electronice. Oprirea calculatorului timp de 12 de ore ajută economisirea a până la 40 de waţi de energie electrică.

13. Folosirea biletelor electronice. Dacă avem posibilitatea să alegem, cel mai bine ar fi să optăm pentru un bilet electronic: preţul emiterii acestuia este de câteva ori mai mic comparativ cu cel pe suport de hârtie.

14. Să-i învăţăm să folosească ambele părţi ale hârtiei. Orice foaie de hârtie are două feţe, iar în majoritatea cazurilor se poate imprima sau copia ceva pe ambele părţi. Acest lucru va ajuta la reducerea cantităţii de hârtie folosită şi respectiv salvarea copacilor.

15. Să cumpărăm doar produsele necesare şi să nu aruncăm ce nu este foarte folositor. Trebuie să le spunem copiilor că lucrurile inutile pot fi de folos altcuiva: pot fi dăruite prietenilor sau donate în scop de caritate.

16. Să procurăm jucării confecţionate din materiale naturale : stofă, lemn, hârtie. Aceste jucării sunt mai uşor de reciclat şi nu dăunează mediului înconjurător, fiind,de asemenea, inofensive pentru copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură