Un mare recif de corali, descoperit la gura râului Amazon

Reciful de corali ocupă o suprafaţă de 9.300 kilometri pătraţi şi este situat la o adâncime cuprinsă între 30 şi 120 de metri.
Un grup de oameni de ştiinţă a descoperit un mare recif de corali la gura fluviului Amazon (Captură web)
Mioara Stoica
27.04.2016

Un grup de oameni de ştiinţă a descoperit un mare recif de corali la gura fluviului Amazon, la graniţa dintre Guyana Franceză cu Brazilia şi statul brazilian Amapa. Echipa de cercetare, condusă de Rodrigo Moura, din cadrul Universităţii Federale din Rio de Janeiro (Brazilia), în colaborare cu Statele Unite ale Americii, a explorat această regiune puţin cunoscută în trei croaziere oceanografice. Reciful acoperă o suprafaţă de 9.300 kilometri pătraţi şi este situat la o adâncime cuprinsă între 30 şi 120 de metri într-o zonă de ape tulburi.

În această călătorie, experţii au identificat o suprafaţă mare de alge coraline şi niveluri ridicate de particule în suspensie, caracteristici care s-au format în condiţii diferite şi care dau forme arhetipale recifului de corali tropicali. Caracteristicile acestui sistem nu numai că sunt diferite de cele cunoscute până în prezent, dar "sănătatea lor oferă informaţii cu privire la modul în care ecosistemele de corali pot răspunde la accelerarea încălzirii globale", afirmă cercetătorii. În cadrul studiului, autorii avertizează că dezvoltarea industriei în Amazon - cu foraje pentru obţinerea petrolului efectuate chiar în apropierea recifului - ar putea prezenta un pericol major pentru acest sistem de recif unic.

Descoperirea capătă o semnificaţie deosebită având în vedere faptul că aceşti corali responsabili de formarea recifului sunt, în prezent, printre speciile cele mai ameninţate de schimbările climatice şi de alţi factori provocaţi de om.

Într-o investigaţie difuzată în ultimele zile, profesorul John Pandolfi de la Universitatea din Queensland (Australia), a declarat că aceşti coralii cu creştere rapidă şi formatori de recifuri, coralii Acropora (din familia Acroporidaie), sunt responsabili de creşterea recifului modern. Deşi coralii Acropora există de mai mult de 50 de milioane de ani, astăzi ecosistemul este în primejdie în special din cauza încălzirii temperaturii apei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor