Un desen medieval înfăţişând un cangur ar putea schimba istoria Australiei

Un desen înfăţişând un cangur dintr-un manuscris portughez din secolul al XVI-lea ar putea schimba felul în care ne raportăm azi la istoria Australiei, relatează The Daily Telegraph.
Epoch Times România
16.01.2014

Un desen înfăţişând un cangur dintr-un manuscris portughez din secolul al XVI-lea ar putea schimba felul în care ne raportăm azi la istoria Australiei, relatează The Daily Telegraph.

Manuscrisul, despre care se crede că datează din perioada 1580-1620, pare să înfăţişeze un cangur de dimensiuni reduse într-una din literele, scrise cu majusculă, din text.

Dacă animalul reprezentat este, într-adevăr, un cangur, desenul ar indica faptul că exploratorii portughezi au descoperit Australia înainte de prima debarcare europeană consemnată pe acest continent în 1606, a navigatorului olandez Willem Janszoon.

Documentul, care conţine muzica şi textul unei procesiuni liturgice, a fost achiziţionat recent de către Galleria Les Enluminures, din New York, care a evaluat manuscrisul, aflat anterior în posesia unui dealer de carte rară din Portugalia, la suma de 15.000 de dolari.

Prezenţa 'unui cangur într-un manuscris atât de timpuriu este o dovadă a faptului că fie artistul acestui manuscris a călătorit în Australia, fie că - mai interesant - relatările şi desenele exploratorilor despre animalele interesante descoperite în această lume nouă erau deja disponibile în Portugalia', a indicat Laura Light, cercetătoare în cadrul galeriei amintite, pentru ziarul australian The Age.

Textul include, de asemenea, imaginea a doi bărbaţi pe jumătate goi care poartă coroane de frunze, despre care cercetătorii susţin că ar putea reprezenta aborigeni australieni.

Pe de altă parte, Martin Woods, de la Biblioteca Naţională a Australiei, a declarat pentru aceeaşi publicaţie că desenul ar putea ' înfăţişa un alt animal din sud-estul Asiei, cum ar fi o specie de cerb, în condiţiile în care unele se ridică pe picioarele din spate pentru a se hrăni din ramurile înalte'.

Alţi cercetători speculează că manuscrisul ar putea să dateze cu puţin după sosirea lui Janszoon în Australia sau dintr-o călătorie portugheză în Papua din 1526.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor