Australia şi spiritul aborigen

Uluru (Ayers Rock) înalt de 348 metri situat în deşertul din centrul Australiei
Uluru (Ayers Rock) înalt de 348 metri situat în deşertul din centrul Australiei (TORSTEN BLACKWOOD / AFP / Getty Images)

Oraşul Alice Springs din Red Center, inima"roşie" a Australiei, a devenit simbol al culturii aborigene în 1971, când Geoffrey Bardon, un profesor de şcoală primară a pictat pentru prima dată o persoană aborigenă într-un spaţiu public. Pictorul Johnny Warangkula Tjupurrula a reuşit să exprime spiritualitatea poporului său într-o pictură murală în Papuya, un mic oraş în apropiere de Alice Springs. Astăzi, oraşul Northern Territory găzduieşte Muzeul Mbantua, una dintre cele mai frumoase expoziţii aborigene cu mai multe galerii de artă care expun exclusiv operele oamenilor din Outback. Aceasta este, probabil, o recunoaştere tardivă a unei arte care are o istorie de 40.000 de ani, exprimată în desene bogate în simboluri şi culori, atât pe pereţii peşterilor cât şi pe corpurile umane şi care doar recent este apreciată şi recunoscută peste tot în lume.

În ultima perioadă, recunoaşterea s-a făcut şi pe pla comercial. Un tablou al pictorului aborigen Yannima Tommy Watson, expus la Metro Gallery din Melbourne, a fost pus în vânzare în septembrie anul trecut cu cifra record de 800.000 de dolari australieni, peste jumătate de milion de euro. Pictori aborigeni, cum ar fi Rover Thomas şi Emily Kame Kngwarreye, sunt prezenţi la prestigioasa expoziţie "Australia", deschisă până pe 8 decembrie, la Royal Academy of Arts din Londra.

Alice Springs este, de asemenea, cel mai apropiat oraş de Ayers Rock, muntele sacru al aborigenilor inclus în Patrimoniul UNESCO din anul 1987. Cuvinte cum ar fi "aproape" şi "departe" în Australia au semnificaţie relativă: aici zborul de 40 de minute cu avionul sau 450 de kilometri de la Alice Springs la Ayers Rock, trecând printr-un deşert spectaculos de pământ roşu, este aproape nesemnificativ. Piatra roşie, masivă are o înăţime de aproximativ 300 de metri şi îşi schimbă culoarea în functie de lumină, la apus de soare devenind violet.

„Predat” oficial în 1985 aborigenilor, muntele a fost redenumit cu numele original de Uluru. Cuvântul nu se poate traduce iar numele de Ayers Rocki a fost dat în 1873 de către exploratorul William Gosse, în cinstea premierului de atunci al Australiei de Sud, Sir Henry Ayers.

Explorarea muntelui sacru Uluru trebuie să se facă pe jos, străbătând un drum lung de nouă kilometri care rulează în jurul muntelui. Până acum câtva timp se putea urca pe munte. Aborigenii au cerut guvernului din Northern Territory să interzică alpinismul: "Cum nu se poate escalada Vaticanul sau un templu budist" au spus ei, "aşa nici muntele sacru nu poate fi violat". Sunt 14 locuri sacre pe munte. La unele dintre ele nu se pot face fotografii şi se impune tăcere şi respect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură